EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Banca centrală cipriotă va impune controluri de capital

0

Banca centrală a Ciprului va impune anumite limite asupra tranzacţiilor bancare marţi, când majoritatea instituţiilor financiare ale ţării se vor redeschide pentru prima dată după mai mult de o săptămână, a anunţat luni preşedintele cipriot, informează Associated Press.

Toate băncile, cu excepţia Bank of Cyprus şi Laiki /Popular Bank/ urmează să se redeschidă marţi dimineaţă. Preşedintele Nicos Anastasiades nu a precizat ce limitări se vor impune pe tranzacţii.

El a spus că aceasta este o „măsură foarte temporară, ce va fi treptat relaxată”.

Băncile ţării au fost închise în timp ce politicienii au stabilit un plan de a asigura finanţarea pentru un plan de salvare internaţional, după ce parlamentarii au respins o schemă iniţială ce ar fi confiscat până la 10% din conturile populaţiei, aminteşte AP.
                   
Un acord de a asigura salvarea a fost obţinut la începutul zilei de luni.

Printre altele, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a recunoscut că acordul cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional asupra salvării Ciprului este „dureros”, dar a considerat, într-un discurs televizat luni seară, că insula mediteraneană „se va repune pe picioare”.

El a mai spus că misiunea sa cu creditorii internaţionali a fost „o sarcină extrem de dificilă, cu un singur scop: de a salva ţara noastră prin consolidarea şi raţionalizarea sistemului nostru bancar”.

Ciprul a evitat falimentul mulţumită unui plan de salvare de ultim moment încheiat în noaptea de duminică spre luni la Bruxelles, dar pentru aceasta, cele două principale bănci ale sale plătesc un preţ greu, aminteşte, pe de altă parte, AFP.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.