Capitala ucraineană blocată de o zăpadă record; penurie de pâine şi produse lactate

Ninsorile fără precedent survenite la sfârşitul săptămânii trecute blocau luni Kievul, provocând o penurie de bunuri de primă necesitate în capitala ucraineană, relatează AFP.

Numeroase şosele din centrul oraşului erau încă înzăpezite luni, făcând circulaţia dificilă, chiar imposibilă, ca urmare a unui viscol neobişnuit ce a durat de vineri până duminică, un fenomen excepţional pentru un sfârşit de lună martie.

Ninsorile au atins un record la Kiev de la începutul întocmirii de statistici meteorologice în 1881, declara luni directorul serviciilor meteorologice ucrainene, Mikola Kulbida.

Stratul de zăpadă a depăşit 50 de cm la sfârşitul săptămânii trecute.

Pentru a face faţă situaţiei, autorităţile au decretat stare de urgenţă şi zi liberă luni la Kiev, unde mii de locuitori au fost blocaţi în ambuteiaje fără precedent la sfârşitul săptămânii trecute.

Intemperiile au provocat o penurie de pâine şi produse lactate, care erau de negăsit în numeroase magazine din capitală.

În pofida acestei situaţii, amatorii de ski şi snowboard erau încântaţi de stratul gros de zăpadă, transformând în pârtie strada istorică Sf. Andrei, construită în pantă, potrivit unei înregistrări video postate pe site-ul Youtube.

Premierul ucrainean, Mikola Azarov, a fost chiar el martorul unor neplăceri întâmpinate de automobilişti în timp ce efectua o inspecţie în oraş: cortegiul său a fost imobilizat duminică pe un pod înzăpezit ce traversează fluviul Nipru şi a trebuit să se întoarcă, a indicat serviciul său de presă. ”Situaţia este foarte dificilă”, a recunoscut şeful guvernului.

Luni, numeroase maşini erau încă înzăpezite. Doar o parte din transportul în comun a fost reluată, potrivit autorităţilor municipale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.