EUR
4,84 RON
(+0.05%)
USD
4,30 RON
(+0.33%)
GBP
5,35 RON
(-0.68%)
CHF
4,54 RON
(+0.05%)
BGN
2,47 RON
(+0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.7%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.13%)
AUD
2,98 RON
(-0.44%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.23%)
INR
0,06 RON
(+0.34%)

Căşuneanu, Locic şi Florin Costiniu, audiaţi la instanţa supremă

Fostul judecător Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost audiaţi luni, 25 martie,  la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care sunt judecaţi alături de fostul senator Cătălin Voicu pentru fapte de corupţie.

 Costel Căşuneanu a recunoscut în sala de judecată că este un prieten vechi al lui Cătălin Voicu, căruia i-a dat de-a lungul timpului mari sume de bani de ordinul sutelor de mii de euro cu titlu de împrumut, dar că nu i-a cerut acestuia să intervină pe lângă judecătorul Florin Costiniu pentru a-l ajuta cu un dosar aflat pe rolul instanţei supreme, în care era implicată compania lui, SC PA&CO Internaţional SRL Bacău.

Căşuneanu le-a mai spus judecătorilor că este nevinovat, iar la dosar există interceptări cu pasaje care nu îi aparţin.

În plus, el a arătat că fostul senator Cătălin Voicu vorbea codat la telefon, dar acesta era limbajul lui obişnuit de fost general care a lucrat în domeniul informaţiilor, însă era un limbaj „de grădiniţă”, pe care îl înţelegea oricine.

El a recunoscut că s-a întâlnit o singură dată cu Florin Costiniu, în august 2009, la restaurantul „Select”, la insistenţele lui Cătălin Voicu, dar nu l-a rugat pe judecător să intervină în dosarele sale.

La rândul său, Florin Costiniu a declarat că Voicu i se adresa frecvent cu apelativul „domnule ministru”, deoarece a lucrat o perioadă ca secretar de stat în Ministerul Justiţiei, iar el îi spunea lui Voicu „domnule general”.

Şi Costiniu a recunoscut că s-a întâlnit cu omul de afaceri Costel Căşuneanu în august 2009 şi l-a rugămintea lui Voicu s-a uitat puţin pe nişte motive de recurs într-un dosar în care era implicată firma PA&CO Internaţional, însă nu a intervenit în instanţă în favoarea acestuia.

La proces a asistat şi Aliodor Manolea.

Cătălin Voicu nu a fost audiat la acest termen, deoarece i s-a făcut rău, a fost luat cu o ambulanţă şi internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Din informaţiile oferite de avocaţi, Cătălin Voicu a avut un puseu de hipertensiune arterială, el suferind de de diabet şi afecţiuni cardiovasculare.

Următorul termen al dosarului a fost stabilit pentru 22 aprilie, când va fi audiat Cătălin Voicu şi se vor ţine pledoariile finale.

Pe 1 iunie 2012, Cătălin Voicu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, Costel Căşuneanu a primit patru ani de închisoare cu suspendare, fostul judecător al ÎCCJ Florin Costiniu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar omul de afaceri Marius Locic a primit patru ani de închisoare cu suspendare.

Cei patru au fost trimişi în judecată în mai 2010 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care susţin că în anul 2009, Cătălin Voicu a pretins de la Costel Căşuneanu în mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani, totalizând 260.000 euro, din care a primit suma de 200.000 euro, promiţând că în schimb va interveni pe lângă magistraţii Secţiei Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie investiţi cu soluţionarea unui dosar având ca obiect litigiul dintre SC PA&CO Internaţional SRL Bacău şi CNADNR şi-i va determina pe aceştia să adopte o soluţie favorabilă societăţii comerciale la care acesta era asociat.

În perioada iulie – noiembrie 2009, în schimbul foloaselor materiale reprezentând suma de 200.000 euro (pretinsă şi primită de Cătălin Voicu de la Căşuneanu Costel), Florin Costiniu l-a sprijinit pe fostul senator să intervină pe lângă magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a-i determina să adopte o soluţie în favoarea societăţii la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în perioada 30 august 2009 – 21 octombrie 2009, Cătălin Voicu a pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 lei promiţându-i că în schimb va interveni pe lângă poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi-i va determina să nu dispună măsura preventivă a reţinerii împotriva omului de afaceri, ci să propună soluţia de neurmărire penală, într-un dosar în care acesta era cercetat pentru înşelăciune de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Anchetatorii mai declară că Voicu a acceptat, în mod repetat, la diferite intervale de timp, promisiunea lui Marius Locic de a-i remite foloase materiale constând în publicarea cu titlu gratuit, în cotidianul ‘Interesul Public’, a unor articole cu conţinut electoral.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata