Cătălina Constantin: Netratarea corectă a tuberculozei produce pagube enorme materiale şi umane

Dintr-o populaţie de aproximativ 20 milioane de locuitori, peste 34.000 suferă anual de tuberculoză sensibilă şi 1.500 de tuberculoză cu multidrog rezistentă, o formă gravă de tuberculoză, în care microbul a căpătat rezistenţă la cel puţin două tuberculostatice, informează printr-un comunicat de presă Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă.

„Toate aceste lucruri se întâmplă pentru că există goluri în aprovizionarea cu medicamente, pentru că nu există acces adecvat al pacienţilor la medicamentele de care au nevoie, pentru că nu există teste rapide pentru depistarea tuberculozei rezistente, pentru că nu există suportul social necesar pentru pacienţii bolnavi de TBC, pentru că populaţia nu este informată corect despre această boală ceea ce duce la stigmatizarea multor bolnavi sau foşti bolnavi. Avem un Program naţional de control al tuberculozei subfinanţat care nu are cum să facă faţă nevoii de tratament a bolnavilor. Avem specialişti pregătiţi, avem reţea de spitale şi ambulatorii, avem societate civilă dornică să se implice, n-avem voinţă politică’, a declarat psiholog Cătălina Constantin, preşedintele asociaţiei.

Oricine poate să facă tuberculoză dacă are imunitatea scăzută şi este expus la o sursă de infectare.

Netratarea corectă a tuberculozei produce pagube enorme materiale şi umane.

Este inacceptabil ca într-o eră modernă, cu ştiinţa şi tehnica atât de avansate, să se obţină cu medicamentele oferite de statul român pentru tuberculoza multidrog rezistentă statistici ce se păstrează la 19,6% rata de vindecare, 23,5 % decese, 25,7% abandon terapeutic, iar 37,7% rata de eşec terapeutic, relevă sursa citată.

‘Tuberculoza multidrog-rezistentă a devenit o posibilă sentinţă la moarte, efectele bolii pot fi devastatoare la nivel fizic, psihologic şi social. Pacienţii se confruntă cu dificultăţii majore pe toate palierele vieţii lor, iar susţinerea angajată a decidenţilor politici este necesară şi urgentă în rezolvarea acestei situaţii care poate fi prevenită şi soluţionată, conform specialiştilor OMS’ – a adăugat Cătălina Constantin.

Mesajul reprezentanţilor Asociaţiei pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă este că doar lucrând împreună, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul de Finanţe, autorităţile publice locale şi societatea civilă, doar atunci tuberculoza va putea fi învinsă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.