EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Fitch a retrogradat ratingurile Bank of Cyprus şi Cyprus Popular Bank

Fitch Ratings a retrogradat ratingurile pe termen lung şi scurt ale Cyprus Popular Bank la nivelul ‘D’ (intrare în incapacitate de plată) şi cele ale Bank of Cyprus la ‘RD’ (intrare selectivă în incapacitate de plată), de la ‘B’, din cauza pierderilor impuse creditorilor importanţi, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Decizia vine în urma acordului încheiat luni dimineaţă între autorităţile de la Nicosia şi Eurogrup, ca o precondiţie pentru furnizarea pachetului de asistenţă financiară de zece miliarde de euro Ciprului.

Faptul că Bank of Cyprus va continua să opereze în Cipru, în timp ce Cyprus Popular Bank va fi lichidată a dus la diferenţierea ratingurilor lor pe termen lung (‘D’ pentru Cyprus Popular Bank şi ‘RD’ pentru Bank of Cyprus).

Plafonul ratingului de suport al celor două bănci a fost revizuit la ‘NF’ de la ‘B’, iar ratingul de suport a fost retrogradat de la ‘4’ la ‘5’, ca rezultat al pierderilor impuse creditorilor importanţi, apreciază Fitch.

De asemenea, agenţia a plasat marţi sub supraveghere cu implicaţii negative ratingul Hellenic Bank, a treia bancă din Cipru. O plasare sub supraveghere cu implicaţii negative înseamnă că Fitch ar putea coborî ratingul într-o perioadă de timp relativ scurtă.

Luni, un purtător de cuvânt al guvernului de la Nicosia a anunţat că depozitele Bank of Cyprus de peste 100.000 de euro (130.000 de dolari) ar putea fi impozitate cu aproximativ 30% conform acordului prin care Ciprul primeşte un pachet de asistenţă financiară de 10 miliarde de euro pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat luni dimineaţă închiderea celei de-a doua mari bănci a ţării, Cyprus Popular Bank, sub presiunea creditorilor conduşi de Germania, după o noapte de negocieri intense, care ameninţa să provoace noi turbulenţe pe pieţele financiare mondiale şi să reaprindă criza datoriilor.

Planul prevede închiderea Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă cipriotă, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei ‘good bank’, cu active viabile. Depozitele de peste 100.000 euro de la ambele bănci, care nu sunt garantate de legislaţia UE, vor fi îngheţate şi folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Cyprus Popular Bank şi recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor în acţiuni. Principalele instituţii cipriote de creditare, Bank of Cyprus şi Cyprus Popular Bank, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Cyprus Popular Bank va fi împărţită în două entităţi, activele viabile vor fi transferate către Bank of Cyprus, iar activele toxice vor fi transferate la o bancă de rebuturi care la un moment dat va fi închisă, se arată în declaraţia Eurogrupului (miniştrii de finanţe ai zonei euro).

‘Vor fi luate 9 miliarde de euro din facilitatea ELA (Asistenţa de Lichiditate de Urgenţă) a Băncii Centrale a Ciprului. Numai depozitele neasigurate de la Bank of Cyprus vor rămâne îngheţate până la realizarea recapitalizării’, a anunţat Eurogrupul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata