Iohannis: Comisia PNL privind regionalizarea propune ca regiunile să fie conduse prin rotaţie până la alegeri

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat luni că grupul de lucru al liberalilor privind regionalizarea propune ca regiunile să fie conduse până la alegeri prin rotaţie. Iohannis a precizat că la prima întâlnire a grupului de lucru al liberalilor privind regionalizarea s-a ajuns la câteva concluzii, care nu au fost încă prezentate în structurile de conducere ale PNL.

El a arătat că răspunsul PNL la regionalizare este unanim favorabil.

‘Noi propunem să se lucreze în două etape. Prima etapă până la 1 ianuarie 2014 să se introducă noţiunea de regiune în Constituţie, să se stabilească regiunile şi să înceapă să funcţioneze pentru a atrage fonduri europene. A doua etapă ar fi stabilirea unei conducerii în regiuni prin alegeri şi până atunci este nevoie de o legislaţie specifică ce nu se poate elabora într-o lună sau două, credem noi aprobarea noii forme a Constituţiei şi 1 ianuarie 2014. Este nevoie de o perioadă de tranziţie’, a spus liberalul, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că România are nevoie de regiuni de dezvoltare deoarece este o ţară din UE.

‘Europa de astăzi este o Europă a regiunilor. Dacă dorim să fim parte din această Europă este nevoie de regiuni. A doua chestiune este legată de absorbţia fondurilor europene şi considerăm că aceste structuri vor absorbi fondurile europene’, a afirmat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, PNL propune ca regiunile să fie conduse prin rotaţie.

‘Propunerea noastră este ca această conducere să se facă prin rotaţie până la alegeri. Este clar că prin rotaţia unor reprezentanţi ai judeţelor. O variantă ar fi prin rotaţia preşedinţilor CJ, o altă variantă ar fi să-i includem în cei care pot prelua conducerea prin rotaţie şi pe primarii marilor municipii şi alte variante se pot discuta. Important este că noi nu putem să vedem bună ocuparea acestor funcţii de conducere prin persoane numite sau alese dintr-un cerc restrâns’, a afirmat Iohannis.

Întrebat dacă principiul rotaţiei şi prelungirea termenului privind regionalizarea pot fi considerate compromisuri, prim-vicepreşedintele PNL a răspuns că nu crede că ”este o ceartă şi nu este vorba de un compromis”.

”Este vorba de o abordare rezonabilă în două etape, fiindcă altfel după părerea noastră nu se poate. Noi trebuie să avem regiunile pe 1 ianuarie 2014 pentru a intra cu ele în exerciţiul bugetar european 2014-2020, pe de altă parte credem că este imposibil să se elaboreze toată legislaţia aferentă şi toată clarificarea aferentă până la acea dată”, a precizat acesta.

De asemenea, el a arătat că regiunile trebuie stabilite până la 1 ianuarie 2014.

‘De atunci începe perioada de tranziţie până când se fac alegeri, când va fi asta rămâne de discutat. Sunt mai multe variante, dar noi nu venim acum cu o variantă că trebuie să fie în 6 octombrie 2015 sau 10 iunie 2016. Acestea rămân încă deschise’, a spus Iohannis.

El a arătat că primul gând al liberalilor a fost legat de suprapunerea alegerilor pentru şefii de regiuni cu alegerile locale.

‘În definitiv regiunile nu vin să întărească un sistem centralizat, ci vin să descentralizeze şi atunci sunt mai degrabă de interes local, dar în această etapă suntem deschişi la discuţii şi putem să abordăm şi alte puncte de vedere’, a menţionat liderul PNL.

Iohannis este de părere că aceste conduceri prin rotaţie vor fi eficiente.

‘Sunt eficiente fiindcă noi avem în realitate o urgenţă de rezolvat – atragerea fondurilor europene. Trebuie să existe o entitate care semnează parteneriatele pentru fondurile europene. Această entitate trebuie să fie regiunea. Aşa cum până acum ADR-urile au funcţionat într-un sistem tot aproape prin rotaţie, credem că şi regiunea poate să funcţioneze pe o perioadă de tranziţie şi atunci nimeni nu-şi va impune punctul de vedere şi se va lucra ca şi până acum în regiunile de dezvoltare’, a spus liberalul.

Potrivit lui Iohannis, PNL consideră imposibil să se elaboreze toată legislaţia privind regionalizarea până la 1 ianuarie 2014.

‘Nici nu ar fi bine pentru că timpul este pur şi simplu prea scurt. Această perioadă de tranziţie ne dă un respiro şi ne dă timpul necesar pentru elaborarea unei legislaţii coerente şi care ţine de toate aspectele’, a arătat Iohannis.

El a fost întrebat cine preferă să conducă prin rotaţie regiunea care va conţine judeţul Sibiu, el răspunzând preşedintele Consiliului Judeţean.

Liberalul a punctat că la viitoarele sesiuni va trebui definită noţiunea de regiuni şi atribuţiile acestora.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.