EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Morar, detaşat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general până la preluarea mandatului de judecător CCR

0

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât luni, cu unanimitate de voturi, detaşarea începând cu data de 2 aprilie a lui Daniel Morar în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PÎCCJ, a declarat,  purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu.

Ea a precizat că detaşarea lui Morar a fost solicitată de procurorul adjunct al PÎCCJ, Gabriela Scutea, şi ea este pe o perioadă de şase luni.

Reprezentantul CSM a susţinut că Daniel Morar a cerut însă ca detaşarea să înceteze în 8 iunie, dată după care va prelua mandatul de judecător la CCR.

Delegarea lui Daniel Morar în funcţia de prim-adjunct al procurorului general, calitate care asigură conducerea interimară a Ministerului Public, ar fi urmat să expire în data de 2 aprilie.

„Secţia pentru procurori a CSM a hotărât, cu unanimitate de voturi, în baza art. 58 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 şi art. 40 alin. (1) lit. a din Legea nr. 317/2004, detaşarea, pe o perioadă de 6 luni, începând cu data de 2 aprilie 2013, a domnului procuror Daniel Marius Morar în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea formulată de procurorul general adjunct al PÎCCJ „, se arată într-un comunicat al CSM transmis luni.

Potrivit art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ”procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”.

„Prin excepţie, pentru rezolvarea situaţiilor de vacanţă a acestor funcţii, este prevăzută în mod expres posibilitatea delegării, iar din interpretarea sistematică a textelor de lege – astfel cum au fost aplicate şi în alte situaţii asemănătoare – rezultă că aceste funcţii pot fi, de asemenea, ocupate prin detaşare. Potrivit art. 58 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ‘CSM dispune detaşarea judecătorilor şi procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanţe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Naţional al Magistraturii, Ministerul Justiţiei sau la unităţile subordonate acestuia ori la alte autorităţi publice, în orice funcţii, inclusiv cele de demnitate publică numite, la solicitarea acestor instituţii, precum şi la instituţii ale Uniunii Europene sau organizaţii internaţionale”, precizează CSM.

Sursa citată arată că detaşarea poate fi dispusă, conform alin. (2) al art. 58 din lege, de secţia corespunzătoare a CSM pentru o durată cuprinsă între 6 luni şi 3 ani.

„Din modul în care este reglementată detaşarea rezultă indubitabil că scopul dispunerii acestei măsuri este de a asigura funcţionarea în bune condiţii a instanţelor, a parchetelor, a unor instituţii din cadrul sistemului judiciar sau chiar a unor instituţii din afara sistemului judiciar, numai în interesul instituţiei care o solicită. Având în vedere aceste aspecte, precum şi faptul că Daniel Morar are gradul profesional de procuror de la PÎCCJ, Secţia pentru procurori a constatat că sunt îndeplinite condiţiile legale şi de oportunitate pentru detaşarea domnului procuror în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PÎCCJ. Daniel Morar şi-a exprimat acordul pentru detaşare, cu menţiunea că aceasta va înceta la data de 8 iunie, dată de la care va prelua, conform decretului preşedintelui României din 25 martie 2013, mandatul de judecător la Curtea Constituţională”, se spune în comunicat.

Sursa citată subliniază că Secţia pentru procurori a avut în vedere, în luarea acestei decizii, importanţa asigurării continuităţii şi stabilităţii conducerii la nivelul PÎCCJ, atât din perspectivă internă, cât şi din perspectiva reprezentării externe, în condiţiile în care procedura de selecţie în vederea numirii în funcţia de procuror general, declanşată de către ministrul Justiţiei la data de 17 septembrie 2012, nu s-a finalizat prin numirea vreunei persoane în această funcţie, iar o nouă procedură nu a fost încă demarată.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul de numire a lui Daniel Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de nouă ani, începând cu data de 9 iunie, a informat Administraţia Prezidenţială.

Decizia lui Traian Băsescu vine ca urmare a faptului că, în luna iunie, expiră mandatul a trei judecători de la CCR: Aspazia Cojocaru, desemnată de Camera Deputaţilor, Acsinte Gaspar, care a fost numit de Preşedinţie, şi Ion Predescu, din partea Senatului.

Astfel, şeful statului l-a propus pe Daniel Morar ca urmare a expirării mandatului lui Acsinte Gaspar.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.