Premierul britanic a anunţat că le va arăta uşa imigranţilor ilegali şi va îngreuna accesul acestora la ajutoarele sociale

Premierul britanic, David Cameron, a anunţat răspicat luni că le va arăta uşa imigranţilor ilegali şi va îngreuna accesul la ajutoarele sociale de care, în opinia sa, ‘străinii din Marea Britanie beneficiază în prea mare măsură’, după cum consemnează agenţia Reuters.

Amenzile aplicate angajatorilor care oferă de lucru imigranţilor ilegali vor fi dublate şi vor fi amendaţi chiar şi proprietarii care cazează astfel de persoane.

 Măsurile sunt conţinute într-un plan menit să combată imigraţia. Într-un discurs cu impact public major, Cameron s-a referit la temerile cu privire la liberalizarea pieţei muncii pentru români şi bulgari începând de anul viitor, perspectivă ce a făcut presa britanică de dreapta să lanseze avertismente despre sosirea ‘hoardelor’ de imigranţi nerăbdători să profite de facilităţile oferite de statul britanic.

‘Imigraţia netă trebuie să scadă radical de la sute de mii pe an la doar zeci de mii’, a punctat Cameron. Iniţiativa sa reflectă o schimbare de retorică a clasei politice britanice, după ani în care subiectul imigraţiei a fost considerat un tabu şi o temă rasistă. Dar acum toate cele trei principale partide din Marea Britanie au poziţii radicale în această chestiune, după ce sondajele au arătat cu imigraţia este una dintre principalele temeri ale alegătorilor în perspectiva alegerilor din anul 2015. Succesul formaţiunii UK Independence Party (UKIP), care militează deschis împotriva imigraţiei şi care i-a umilit pe conservatorii lui Cameron la alegerile legislative parţiale, a pus şi mai multă presiune pentru o schimbare de politică.

Amenzile pentru angajatorii care oferă de lucru imigranţilor ilegali vor fi dublate, iar proprietarii care cazează astfel de persoane ar putea fi şi ei amendaţi, mai precizează Cameron.

‘Ca să fie clar, atunci când este vorba despre imigranţii ilegali, vom strânge covorul roşu şi le vom arăta uşa’, a pus el în faţa studenţilor de la Universitatea Campus Suffolk din Ipswich, adăugând că vrea ca sistemul britanic de ajutoare sociale să nu mai fie ‘uşor accesibil’.

Măsurile din planul prezentat prevăd că toţi imigranţii veniţi din Spaţiul Economic European (SEE, compus din statele Uniunii Europene plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) vor trebui să aştepte cinci ani pentru a beneficia de locuinţe sociale şi accesul lor la Sistemul Naţional de Sănătate va fi restricţionat.

Premierul britanic a mai spus că teama populaţiei că imigraţia va scăpa de sub control, generată inclusiv de ridicarea restricţiilor pentru accesul românilor şi al bulgarilor pe piaţa muncii, şi presiunea care ar rezulta asupra serviciilor publice fac ca adoptarea rapidă a unor schimbări să fie justificată. ‘Aceste îngrijorări nu sunt doar legitime, ci şi corecte şi este o obligaţie fundamentală a oricărui politician să ţină cont de ele’, a mai adăugat Cameron.

Anunţând noile măsuri pentru a face mai dificil accesul imigranţilor europeni la ajutoarele sociale, Cameron a subliniat că plăţile către aceştia vor fi sistate dacă nu reuşesc să dovedească în termen de şase luni că au şanse reale de a obţine un loc de muncă. De asemenea, noii veniţi vor trebui să facă faţă unei evaluări mai severe pentru a vedea dacă sunt eligibili pentru ajutoarele sociale.

Dar la Bruxelles, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că executivul european trebuie să se asigure că astfel de măsuri sunt legale. Cameron a spus însă că va combate într-un mod ‘foarte robust’ orice acţiune de contestare.

Vinerea trecută, Nick Clegg, adjunctul premierului britanic şi lider al liberal-democraţilor, a declarat că guvernul de la Londra are în vedere şi obligarea vizitatorilor din ţările ‘cu grad ridicat de risc’ să achite o garanţiei returnabilă pentru a-i descuraja să rămână pe teritoriul Marii Britanii.

Liderul partidului UKIP, Nigel Farage, a afirmat sâmbătă că succesul neaşteptat al formaţiunii sale a mutat dezbaterea politică pe subiectul imigraţiei şi, astfel, acesta a ajuns în centrul atenţiei, iar ‘dacă UKIP nu ar fi iniţiat dezbaterea asupra imigraţiei, ceilalţi nu ar fi vorbit deloc despre aceasta’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.