8 efecte ale televizorului asupra creierului uman

În timpul privitului la televizor, creierul uman suferă o serie de modificări funcţionale, de care cei mai mulţi oameni nu sunt conştienţi. O activitate considerată a fi inofensivă reprezintă de fapt o ameninţare reală la bunăstarea fizică şi mentală a oamenilor, prin reducerea nivelului de inteligenţă şi distrugerea capacităţii de concentrare.

Martin Haracz, autorul acestei analize prezentate de Eruptingmind.com, subliniază faptul că televiziunea este o tehnologie extrem de eficientă de control al minţii, care poate avea o influenţă majoră asupra modului de percepţie a lumii înconjurătoare, dar şi asupra simţului valorii personale.

 

 • Efectele televizorului asupra creierului

Martin Haracz prezintă un rezumat al principalelor descoperiri pe care le-a făcut, considerând că acesta “trebuie privit ca un punct de plecare pentru viitoarele analize ştiinţifice”. “O parte din datele prezentate sunt şocante. Iar atunci când o persoană se confruntă cu acest tip de informaţii, tendinţa umană naturală este de a nega (adică, de a spune că nu este adevărat sau de a lua în râs cele spuse), de a respinge (adică, de a refuza să iei în considerare) sau de a reprima (adică de a uita) acele informaţii. Acestea sunt mecanisme psihologice naturale de apărare, care, în unele cazuri, pot fi utile, dar de cele mai multe ori determină consecinţe pe termen lung mult mai grave”, precizează autorul.

În cele ce urmează, sunt enumerate efectele pe care televizorul le are asupra creierului uman:

 

1. Stare hipnotică – Creierul ajunge într-o stare hipnotică după doar câteva secunde de privit la televizor

Televizorul transpune privitorul într-o stare hipnotică, asemănătoare cu somnul, ceea ce conferă o cale uşoară de acces către subconştient (este unul din motivele pentru care foarte mulţi oameni adorm foarte repede în timp ce se uită la televizor).

Efectul hipnotic este în mare parte provocat de lumina radiantă produsă de tehnologia cu raze catodice din televizor (acea “pâlpâială” a ecranului), care comută undele cerebrale într-o stare alfa, o stare mentală pe care în mod normal o asociem cu meditaţia sau cu relaxarea profundă. La majoritatea oamenilor, după doar 30 de secunde de privit la televizor, creierul începe să producă unde alfa, ce indică rate ale activităţii cerebrale mult scăzute.

Ca exemplu, avem videoclipul de mai jos, care ne provoacă să numărăm câte pase face echipa îmbrăcată în alb:

Într-o stare hipnotică, informaţia la care suntem expuşi este descărcată direct în subconştient, acolo unde va influenţa convingerile existente şi va crea noi concepţii, fără ca subiectul să fie conştient de acest lucru.

Acest fenomen are implicaţii evidente pentru specialiştii în marketing care doresc să-şi vândă produsele “grupului-ţintă”. Ideea este foarte bine ilustrată în reclama de mai jos, care promovează beneficiile publicităţii la TV:

Notă: în acest videoclip, o persoană este hipnotizată şi îşi aminteşte sloganuri de la reclame foarte cunoscute, difuzate de televiziunile britanice.

 

2. Lipsa unei analize critice – Televiziunea îţi reduce abilitatea de a gândi într-un mod critic

Atunci când ne uităm la TV, activitatea cerebrală se mută din emisfera stânga (responsabilă pentru gândirea logică şi analiza critică) în cea dreaptă. Privitul la televizor amorţeşte creierul “stâng” şi lasă creierul “drept” să îndeplinească toate activităţile cognoscibile, numai că partea dreaptă a creierului are tendinţa de a nu analiza în mod critic informaţiile asimilate.

Emisfera stângă este regiunea critică pentru organizarea, analiza şi judecata datelor primite. Partea dreaptă a creierului tratează datele primite în mod necritic, şi nu decodează sau divide informaţia în părţile ei componente. Creierul “drept” procesează informaţia în întregul ei, determinând răspunsuri mai degrabă emoţionale decât raţionale (inteligente).

În plus, aceste regiuni ale creierului nu pot să facă distincţie între realitate şi imaginile fabricate (o funcţie îndeplinită de neo-cortex), de aceea reacţionează la conţinutul transmisiei TV ca şi cum ar fi real, secretând hormonii adecvaţi şi aşa mai departe.

Din acest motiv, oamenii care se uită la TV au tendinţa de a avea o perspectivă nerealistă şi incorectă asupra realităţii.

 

3. Dependenţă – Televizorul poate crea o dependenţă atât fizică, cât şi psihologică

Privitul la TV determină organismul să elibereze substanţe chimice care îi fac pe oameni să se simtă bine. Acestea sunt endorfinele, un sedativ natural cu proprietăţi asemănătoare heroinei. Din acest motiv, nu este doar posibil, ci foarte probabil, să devii dependent de televizor din punct de vedere fizic.

O persoană care nu are posibilitatea să îşi urmărească emisiunea preferată are mari şanse să afişeze simptome asemănătoare sevrajului, experimentate în mod obişnuit de o persoană dependentă de droguri. Acestea pot deveni furioase, nerăbdătoare şi vor face orice pentru a viziona emisiunea la televizor.

Prin urmărirea televizorului, zonele de plăcere din creier devin suprastimulate. Ca şi rezultat, sistemul de recompensare devine desensibilizat şi apoi se recalibrează singur la un nivel mult mai ridicat.

Cu alte cuvinte, creierul va avea nevoie de un val şi mai mare de chimicale pentru a produce aceleaşi sentimente. Un efect clar al acestui mecanism este dependenţa.

 

4. Reducerea funcţiilor cerebrale superioare

Privitul la televizor reduce activitatea cerebrală superioară, promovând activitatea în regiunile cerebrale inferioare. Cu alte cuvinte, acest lucru te face mai puţin inteligent, fiind condus mai degrabă de instincte, asemenea animalelor.

Agenţii de publicitate vizează o regiune a creierului cunoscută sub numele de “creierul reptilian”. Este vorba despre o parte antică a creierului, responsabilă pentru nevoile primare şi primitive, cum ar fi cele de sex, de hrană şi putere. Aceste teme se regăsesc în mod repetitiv în campaniile de publicitate pentru a induce oamenilor dorinţa de a-şi satisface aceste nevoi primare.

Cea mai obişnuită “tenhică” este aceea de a seta în subconştient programul potrivit căruia viaţa proprie va fi mai bună dacă achiziţionezi produsul promovat, şi că, fară bunul respectiv, tu sau viaţa ta nu este completă.

 

5. Televizorul amorţeşte creierul

Creierul nostru este mai activ atunci când dormim, decât atunci când ne uităm la televizor. Sănătatea creierului este în mare parte determinată de cât de mult îl folosim, într-un mod activ, ceea ce înseamnă că, dacă ne uităm prea mult la televizor, sănătatea cerebrală poate fi afectată într-un mod negativ.

De ce activitatea cerebrală este atât de redusă, atunci când ne uităm la televizor? Pentru că, în aceste momente, nu trebuie să ne folosim deloc creierul.

Pentru ca un creier să înţeleagă şi să comunice înţelesuri complexe, trebuie să existe un flux dinamic de comunicare între toate regiunile creierului, care facilitează înţelegerea nivelelor înalte de ordine (analizarea conceptelor…), şi conduc la formarea ideilor complexe.

Nivelele înalte de activitate cerebrală sunt prezente în timpul exerciţiilor solicitante cum ar fi cititul, scrisul, rezolvarea de ecuaţii matematice în gând. Nu sunt prezente atunci când te uiţi la televizor. Nivelele activităţii creierului sunt măsurate de un electroencefalograf (EEG).

În timpul privitului la televizor, creierul pare să se încetinească până la oprire. De aceea, acest gen de activitate a fost asociată cu afecţiuni cerebrale degenerative, cum ar fi demenţa şi boala Alzheimer.

 

6. Suferi de deficienţe de atenţie? E vina televizorului

Privitul excesiv la televizor poate creşte riscul deficitului de atenţie la copii şi adulţi. Acest lucru se datorează modificărilor foarte rapide de scene, care se produc în videoclipurile din ziua de azi.

Dacă vom compara un film vechi, cum ar fi cele din anii ’40-’50 cu filmele moderne, vom observa că, la filmele mai vechi, schimbarea cadrelor se producea în intervale de timp mult mai lungi.

Schimbările/tăierile frecvente de scene sunt utilizate pentru că activează aşa-numitul “răspuns orientativ”. Acesta este un răspuns biologic natural, care atrage în mod automat atenţia către lucrurile care se schimbă în mediul tău.

Cu cât există mai multe schimbări de scene, cu atât este stârnită mai mult atenţia, iar răspunsul orientativ este activat mai puternic. Totuşi, tăierile de scene care se produc mult prea frecvent pot face un videoclip să fie extrem de dificil de urmărit.

La un film mai lung, cadrele derulate cu repeziciune nici măcar nu mai pot fi numărate, din cauza stării hipnotice în care se află creierul, ceea ce reduce în mod considerabil abilitatea de a gândi logic.

Ce se întâmplă atunci când un copil, dependent de TV, se duce la şcoală pentru a-şi dezvolta modul de gândire?

Momentele de atenţie se vor scurta pentru copilul care stă în bancă, la şcoală, încercând să fie atent la un subiect care nu îi activează creierul sau care nu îi face corpul să se simtă la fel de stimulat ca atunci când se află în faţa televizorului.

 

7. Un risc crescut de deces

Numeroase studii au asociat privitul la televizor cu un risc mai mare de deces.

Acest lucru se poate datora lipsei de activitate fizică, asociată cu privitul la televizor, sau este un rezultat al degenerării fizice a creierului. Totuşi, nu s-a ajuns la date ştiinţifice concrete care să explice de ce televizorul creşte riscul de deces sau prin ce mijloace.

 

8. Afectarea dezvoltării cerebrale la copiii

Privitul la televizor este dăunător în special pentru copii, întrucât creierele lor nu sunt dezvoltate complet. În cazul copiilor, această activitate afectează dezvoltarea lobului frontal.  

Lobul frontal, supranumit şi executivul cerebral, controlează atenţia, luarea deciziilor, reacţiile emoţionale, comportamentul impulsiv şi planificarea conştientă. Lobul frontal este casa identităţii noastre.

Însă, pentru părinţii de adolescenţi, iată ştirile interesante: lobul frontal, care ne ajută să înţelegem sensul vieţii noastre, îşi încheie perioada de maturizare de-abia la vârsta de 25 de ani.

Citește și
8 Comentarii
 1. Marius spune

  Nota zece pentru articol! Va multumim pentru ca existati. Perseverati in aceasta directie!

 2. Adrian spune

  La fel zic si eu, nota zece pentru articol, mai adaug ca 99% din emisiunile si mai ales desenele animate de la tv cel putin in Romania , sunt sub orice critica, cu efect garantat de tampire a telespectatorului. Greu ne dam seama de realitate , defapt la tv se fabrica o alta realitate.

 3. Scurtu Sorin Izvoraş spune

  Ma scuzi ca te inoportunez cu acest mesaj, insa ma tot gandesc daca nu ar fi bine sa colaboiram la o realizare, respectiv la un sistem electronic ce nu va permite pornirea computerului in cazul in care exista o problema de conexiune(impamantare). Cred ca din punct de vedere electronic esti pregatit pentru o asemenea idee.

  Scurtu Sorin Izvoras

 4. Scurtu Sorin Izvoraş spune

  Actuala TV3D va fi “ajutata” sau inlocuita de TV3D existenta inca din Anul 1995,creata de mine.
  Functioneaza fara dispozitive intermediare(tip ochelari), pe relativ ori ce tip de display de buna calitate, imaginea este socanta (pozitiv), iar costurile sunt relativ scazute.Pe unul ceva mai modest, imagine este S sau U- HD- foto.
  Nu am reusit sa impun inventia(inventiile), in primul rind din cauza neincrederii si obisnuitelor pareri negativiste ale conationalilor si specialistilor- Nu au reusit ei francezii, japonezii sau americanii, si te lauzi d-ta cu asta, – sau – Pleaca domnule in strainatate si arat-o acolo- acesta fiind un oficial).
  Am dat alte doua inventii “la schimb” pentru a fi ajutat in tara(pe baza uneia dintre ele , “cineva” a ajuns director la un mare institut ”via Anglia”, insa si acolo a cam facut prapad, asa ca a fost dat afara,- insa nu am primit decat promisiuni si incercari de a fi “fentat” si cu acestea doua(TV3D pentru o singura persoana si TV3D pentru mai multe-respectiv cite pot vedea ecranul.
  Revin cu aceste informatii, deoarece a cam venit momentul de cotitura in aceasta privinta, mai ales prin prizma relativei stopari a progresului TV3D actuale si a problemelor vizuale inerente unui proces artificial.
  Cu stima
  Izvoras Sorin Scurtu

 5. Andreea spune

  Acest articol m-a determinat sa desfiintez in totalitate tv -ul din casa, daca inainte doar ii banuiam efectele aici le gasesc cel mai bine conturate! Pana la urma este vorba despre sanatatea mea si a familiei mele ceea ce merita ce este mai bun. Daca inainte radeam zgomotos cand auzeam anumite vedete de la noi ca nu au tv acasa ei bine acum le urmez sfatul 🙂 Va multumesc pentru acest articol minunat!! M-ar interesa si ce efect are un film asupra noastra.. O zi buna

 6. Anonim spune

  Un articol extrem de bun! Felicitari!

 7. Kozma Simon spune

  Felicitari! Vin cu o complectare. Bombardamentul informational(inutil si negativ) distruge sistemul imunitar de aparare al omului.Acele microelemente numite bioenergie, de fapt sufletul omului, se incarca cu informatii inutile si nu mai pot sa-si exercite functiunile vitale.Televizorul e nu numai o arma de distrugere a unei culturi, ci si o arma eficienta de manipulare a maselor cu informatii ce se adreseaza direct subconstientului.

 8. Scurtu Sorin- Izvoras spune

  Prin CITIRE BIBLIEI, in totalitate, poti preantampina toate efectele negative ale informatiilor ce te bombardeaza zilnic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.