EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Apa îmbuteliată conţine reziduuri de pesticide şi medicamente

0

Cercetătorii au analizat 47 de mărci de apă îmbuteliată, disponibile la nivel global, şi au descoperit că zece dintre ele erau contaminate cu cantităţi mici de medicamente şi pesticide. În timp ce producătorii spun că nivelul de contaminare este unul mic, iar apa este sigură pentru oameni, grupuri ecologice avertizează în legătură cu un “posibil efect de cocktail” care ridică grave probleme de siguranţă.

 Un studiu realizat de revista „60 de milioane de consumatori“ şi Fundaţia „France Libertes“ a relevat, luni, prezenţa urmelor de pesticide şi de medicamente, dintre care unul pentru tratarea cancerului de sân, în circa 20% dintre sticlele de apă îmbuteliată.

Ancheta „nu acuză absolut deloc onestitatea îmbuteliatorilor“, ci aduce în discuţie contaminarea mediului prin practici umane, a insistat redactorul şef al publicaţiei „60 de milioane de consumatori“, Thomas Laurenceau. „Există o nelinişte asupra calităţii resursei globale“, spune Laurenceau, care face apel la „revizuirea normelor de calitate“ ţinându-se cont de noii poluanţi.

Analizele au fost făcute pe 47 de sticle de apă, trei rezervoare de apă şi 10 eşantioane de apă de la robinet prelevate din trei departamente. Din sticlele studiate – reprezentând piaţa în ansamblul ei – 37 nu prezentau nicio urmă din cele 85 de molecule căutate. În schimb, 10 conţineau reziduuri de medicamente şi pesticide.

 

  • „Analize la scară mare”

„Marea surpriză, scrie «60 de milioane de consumatori», este prezenţa tamoxifenului, hormon de sinteză utilizat în tratarea cancerului de sân în apele Mont Roucous, Saint Yorre, Salvetat, Saint Armand (Du Clos de l’abbaye) et Carrefour Discount (Céline Cristaline).

Conţinutul este „infim“, dar „suficient ca să ne punem întrebări despre puritatea impusă de reglementările referitoare la apele minerale“, subliniază revista, care precizează că a procedat a doua oară la analizrea eşantioanelor după contestarea de către îmbuteliatori a primelor rezultate şi a metodologiei utilizate, acuzând „erori pozitive“.

„A doua analiză a confirmat această prezenţă, fără ca noi să fim în măsură să explicăm originea acesteia. Cazul este suficient de serios ca să se iniţieze analize la cea mai mare scară“, a mai adăugat „60 de milioane de consumatori“.

Totdată, au fost detectate vasodilatatoarele buflomedil şi naftidrofuryl, în apa Hepar -primul şi în apa Saint Armand – al doilea.

De altfel, urme de atrazin şi hidroxiatrazin, erbicide interzise încă din 2001, dar foarte persistente, au fost găsite în apele Vittel (Grande source), la Volvic (Clairvic), la Cora (Saint-Pierre) et la Cristaline (Louise).

 

  • „Potenţial efect cocktail

„Nu se poate spune că o anumită marcă este mai puţin riscantă decât alta. Nu există buni şi răi. Există o problemă în ansamblul pieţei. Îmbuteliatorii sunt extrem de prudenţi, dar cerem să se vadă ceea ce se poate vedea (micropoluanţii), chiar dacă în cantităţi infinitezimale, dar care nu ar trebui să fie acolo“, continuă Laurenceau.

Apa de la robinet? Din 10 prelevări, 8 conţineau una până la patru molecule din cele 85 căutate, în principal pesticide, dar şi reziduuri de medicamente, printre care, din nou, tamoxifen, identificat mai ales în mediul urban (Rennes et Limoges).

În sfârşit, în trei rezervoare, urmele de dietilftalat au fost găsite în Obio, iar bisfenol A, atrazin şi substanţe de ignifugare în Culligan Val-de-Marne. „Dacă toţi micropoluanţii prezenţi în cantităţi foarte mici, diversitatea lor aduce în discuţie potenţialul efect cocktail“, subliniază „60 de milioane de consumatori“.

Revista şi Fundaţia „France Libertes“, care au lansat în 2011 „Iniţiativa sănătate transparentă“ au publicat în luna martie o hartă a calităţii apelor potabile din Franţa, arătând că limitele de poluanţi au fost depăşite în aproape 420 de comune datorită unor derogări, fără risc sanitar imediat.

 

  •  „Fără reziduuri de medicamente”

Apele minerale naturale nu conţin „niciun reziduu de medicamente“, a contracarat, luni, camera sindicală a apelor minerale. Ea se „miră“ de aceste rezultate şi precizează că a făcut, după o primă comunicare a rezultatelor obţinute de publicaţia „60 de milioane de consumatori“, o „contraexpertiză“ la un „laborator independent“ din cadrul Universităţii Bordeaux. Concluziile „contrazic rezultatele publicate şi confirmă absenţa reziduurilor medicamentoase din apele minerale“, dă asigurări camera sindicală.

În ceea ce priveşte pesticidele, aceasta precizează că urmele găsite de „60 de milioane de consumatori“ „sunt la niveluri infinitezimale, de ordinul miliardimilor şi, deci, perfect conforme cu reglementările“.

Companiile de îmbuteliere a apei sunt foarte atente la procese, dar este îngrijorător faptul că s-au întâlnit în apă anumite substanţe care nu ar trebui să fie acolo, chiar dacă sunt în cantităţi minuscule”, spune Thomas Laurenceau, editor la revista “60 de milioane de consumatori”.

 

CITITI SI:

Apa îmbuteliată în sticle de plastic – cea mai proastă alegere

 

10 lucruri nespuse despre fluorizarea apei potabile

 

Apa clorurată din piscinele interioare – ce impact are asupra sănătăţii?

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.