Banca Centrală a Ciprului depune eforturi „supraomeneşti” pentru a deschide băncile joi, afirmă guvernatorul acesteia

Autorităţile cipriote depun ‘eforturi intense’, potrivit guvernului de la Nicosia, sau ‘supraomeneşti’, potrivit Băncii Centrale a Ciprului, pentru a redeschide joi băncile a căror activitate cu publicul a fost suspendată pe data de 16 martie pentru a evita retragerile masive de numerar, consemnează AFP.

‘Cu fiecare zi în care sistemul bancar este închis încrederea oamenilor scade şi vor să-şi retragă banii, astfel că suntem obligaţi să impunem restricţii’ pentru mişcările de capital în toate băncile, explică guvernatorul Băncii Centrale, Panicos Demetriades.

Potrivit acestuia, principala problemă este în prezent asigurarea stabilităţii principalei bănci a ţării, Bank of Cyprus. ‘Acum încercăm să salvăm Bank of Cyprus şi să o recapitalizăm’, precizează guvernatorul. Totodată, el a confirmat că depozitele mai mari de 100.000 de euro vor fi impozitate cu 40%.

După acordul convenit între troica şi guvernul cipriot pe data de 16 martie, ce prevedea o taxă pe toate depozitele bancare, inclusiv pe cele mai mici de 100.000 de euro, populaţia a luat cu asalt ATM-urile pentru a retrage cât mai mulţi bani şi, în consecinţă, Banca Centrală a decis închiderea temporară a băncilor.

Potrivit noului acord convenit cu troica în noaptea de duminică spre luni, precedentul fiind respins de parlamentul cipriot, depozitele mai mici de 100.000 de euro nu vor fi impozitate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.