Banca Centrală a Spaniei: Economia spaniolă va continua să scadă anul acesta

Economia spaniolă va scădea cu 1,5% în anul 2013, în timp ce pentru anul 2014 se prognozează o redresare ‘modestă’ cu o creştere a PIB de 0,6%, potrivit previziunilor anunţate marţi de Banca Centrală a Spaniei şi preluate de agenţia EFE.

În ultimul său buletin economic, Banca Centrală menţionează că scăderea PIB anul acesta va fi însoţită de o ‘scădere semnificativă’ a ocupării forţei de muncă, existând aşadar şi o creştere a ratei şomajului. Pentru anul 2014 se prognozează o scădere ‘uşoară’ a acestei rate a şomajului, care în anul 2012 a ajuns la 26%.

Deficitul bugetar va fi atât anul în curs, cât şi anul viitor de circa 6% din PIB, ceea ce arată că este nevoie în continuare de ajustări fiscale se amploare, în ciuda eforturilor de până acum.

Totuşi, Banca Centrală a Spaniei atrage atenţia că aceste previziuni trebuie privite cu prudenţă, întrucât există riscuri legate de ‘gradul ridicat de incertitudine’ rezultat din situaţia zonei euro şi a pieţelor financiare, cât şi de dificultăţile asociate procesului de ajustare a economiei spaniole.

În acest context, în document se estimează că cererea internă va scădea anul acesta cu 4,3%, după o scădere de 3,9% anul trecut. De asemenea, se aşteaptă ca investiţiile în sectorul construcţiilor de locuinţe să scadă pentru al şaselea an consecutiv, procentul acestei scăderi urmând să fie de circa 10%, mai mare decât cel de anul trecut.

Un sector în care economia spaniolă ar putea să înregistreze progrese este cel al exporturilor, valoarea acestora fiind aşteptată să crească cu circa 3,8%, ca urmare a orientării mai semnificative a companiilor spaniole către pieţele externe în contextul restrângerii pieţei interne şi datorită creşterii competitivităţii determinate de reducerea salariilor. Scăderea cererii interne va implica şi o reducere a importurilor cu circa 4,9%.

În anul 2014 se aşteaptă o revigorare graduală a economiei spaniole sub influenţa creşterii progresive a veniturilor şi a consumului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.