China: Noi proiecte de legături feroviare cu Coreea de Nord, în pofida sancţiunilor

O provincie chineză frontalieră cu Coreea de Nord a anunţat proiecte pentru noi legături feroviare spre această ţară, în pofida votării de către Beijing la ONU în favoarea înăspririi sancţiunilor împotriva Phenianului, după cel de-al treilea test nuclear efectuat în februarie de acesta.

Administraţia provinciei Jilin /nord-est/ a făcut apel la ‘o accelerare a construirii de căi ferate rapide din oraşe-cheie precum Changchun /capitala provinciei/ spre oraşele frontaliere importante’, dar şi la îmbunătăţirea unei linii existente spre Tumen, în apropiere de oraşele Rason şi Chongjin din Coreea de Nord.

Acest proiect vizează crearea ‘unui pasaj fără obstacole pentru transportul feroviar şi maritim’, în condiţiile în care China nu dispune de acces la Marea Japoniei.

Potrivit unui alt proiect publicat luni pe site-ul guvernului provincial chinez, o autostradă menită să facă legătura între Tumen şi Coreea de Nord ar urma de asemenea să fie construită în cadrul unui plan global ce are în vedere consolidarea relaţiilor dintre Jilin şi alte ţări din Asia de Nord-Est la orizontul lui 2020.

China a fost adesea criticată de occidentali pentru lipsa sa de hotărâre în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor şi din cauza strategiei de obstrucţionarea sistematică a ONU destinată să evite măsuri de retorsiune prea severe împotriva Phenianului. Rezoluţia cu numărul 2094 a Consiliului de Securitate, adoptată la 7 martie, vizează limitarea surselor de finanţare utilizate de Phenian pentru a-şi realiza ambiţiile militare, notează AFP.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.