Constantin: România ar putea avea în câteva luni fonduri mutuale care vor prelua pierderile din agricultură

România ar putea avea în câteva luni fonduri mutuale care vor prelua anumite riscuri şi pierderi din agricultură şi care, în momentul de faţă, nu sunt acoperite de societăţile de asigurări, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, în cadrul unei întâlniri de lucru referitoare la pierderile suferite de producători în urma crizei de pe piaţa laptelui.

„Ministerul Agriculturii va intensifica în perioada următoare câteva măsuri. În primul rând avem nevoie de o legislaţie care să înfiinţeze în România fondurile mutuale şi aici vorbesc de cine acoperă riscurile, respectiv pierderile economice sau pierderile de latură natura care nu sunt acoperite de societăţile de asigurări. La nivelul european funcţionează şi cred că este momentul ca şi în România să înfiinţăm fondurile mutuale. (…) Legislaţia este în dezbatere publică şi sper ca în câteva luni, poate şi mai repede, să avem fondurile înfiinţate. Este o responsabilitate triplă, în primul rând a producătorilor, pentru că trebuie să existe o contribuţie a lor, dar şi a statului membru, respectiv România, şi, pe de altă parte, contribuţia UE. Dacă am fi avut fonduri mutuale astăzi nu am fi vorbit de aceste pierderi economice pentru ca ele erau suportate din fondurile mutuale”, a precizat ministrul Agriculturii.

Şeful MADR s-a întâlnit miercuri cu procesatorii şi producătorii de lapte privind situaţia pierderilor suferite de aceştia şi identificarea de soluţii în perioada imediat următoare.

La eveniment au particpat Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), Federaţia Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Asociaţia Holstein RO, Asociaţia Crescătorilor de Vaci Bălţata Românească Tip Simmental, Asociaţia Generală a Crescătorilor de Taurine din România.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.