Cristian Pârvulescu: Este de dorit o modificare amplă a Constituţiei

Preşedintele Asociaţiei Pro-Democraţia, Cristian Pârvulescu, a declarat marţi că modificarea Constituţiei este necesară şi este de dorit să fie una amplă, astfel încât să se plieze pe nevoile şi pe specificul societăţii româneşti actuale.

„O modificare amplă a Constituţiei este de dorit în România, nu pentru că cea actuală nu ar fi bună, ci pentru că societatea evoluează repede, astfel încât este nevoie de o adaptare pe parcurs. Sunt între cei care cred că ar fi necesar să introducem instrumente mai precise în Constituţie. De exemplu, dreptul la un mediu sănătos a fost introdus în 2003 în Constituţie, dar pe de altă parte instrumentele pentru ca acest drept să funcţioneze nu există”, a spus Cristian Pârvulescu, care este şi coordonator al Forumului constituţional.

El consideră că societatea românească se democratizează greu, dar că democraţia nu este rezultatul unui proces natural în nicio societate, iar societatea românească nu are cum să facă excepţie.

Pârvulescu a afirmat că în reglementarea Constituţiei ar trebui să se regăsească clarificarea unor aspecte precum raportul dintre puteri şi autorităţi.

„În 1991, formula ‘separaţia puterilor în stat’ nu a fost prezentă în Constituţie. În schimb, ideea este aceea a unei puteri care emană de la popor, care se exprimă printr-un instrument politic şi preşedintele a înţeles permanent că este un instrument politic, oricare ar fi acest preşedinte şi apoi autorităţi care pun puterea în mişcare, şi avem descrise în Constituţie: autoritatea legislativă, autoritatea executivă, autoritatea judecătorească, autorităţile locale ş.a.m.d. Nu e vorba de puteri”, a explicat Pârvulescu.

El a continuat spunând că, în 2003, la articolul 1, a apărut ideea separaţiei puterilor în stat, dar că în afară de această prevedere Constituţia nu asigură cu nimic separaţia puterilor în stat.

„Constituţia trebuie să rezolve tensiunea între separaţia puterilor şi echilibrul puterilor, pe de o parte, şi problema autorităţilor. Unii cred că e o putere care se exprimă prin autorităţi, alţii cred că sunt puteri, că sunt trei puteri care se controlează una pe alta. Dacă sunt trei puteri, atunci să le definim ca puteri, să definim mai clar instrumentele prin care se adaptează şi echilibrează, dacă nu sunt puteri, atunci să rezolvăm problema acestei tensiuni”, a adăugat Pârvulescu.

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a declarat că în România este necesară o Constituţie mai precisă care trebuie să expună nişte teze, să definească raporturile dintre cetăţean şi autorităţi, raporturile dintre cetăţeni etc.

„Ne trebuie o Constituţie mai precisă, (…) suntem în situaţia de a adopta o Constituţie la ceea ce suntem noi astăzi şi poate că lucrurile vor fi mai bine din acest punct de vedere”, a spus Duvăz.

La rândul său, profesorul Ioan Alexandru, specialist în drept constituţional, a afirmat că există o carenţă în efortul românilor de a dezvolta democraţia, dar a criticat şi ceea ce el a numit, „complexul palmierului”, respectiv importul unor instituţii care sunt valabile în alte ţări, crezând că vor funcţiona şi la noi.

„De ce facem aceste modificări? Ideea care ar trebui să ne obsedeze este ca fiecare articol din Constituţie va trebui să reflecte un pas înainte pentru consolidarea democraţiei. Modul în care se exercită puterea politică, democratic sau nu. Ce am sesizat până acum? Două tendinţe negative, în ceea ce priveşte exerciţiul puterii politice. În primul rând, este vorba de personalizarea puterii. Apoi, este vorba de sistemul electoral care a generat o anumită deficienţă şi anume autocraţia electivă. Nivelul de educaţie general al poporului este precar şi atunci au înţeles că din moment ce m-au ales, m-au miruit şi prin urmare eu pot să mă comport şi să fac ceea ce doresc, cel puţin pe perioada mandatului „, a spus Ioan Alexandru.

El a atras atenţia că şi în materie de terminologie suntem confuzi şi a dat exemplul puterii judiciare, termenul de ‘judiciar’ acoperind mai multe autorităţi.

„Acum sunt în curs de refacere a unei lucrări despre Ministerul Public, între executiv şi justiţie. Se fac eforturi pentru a-i împinge pe procurori în puterea judecătorească. Este o greşeală, sigur că puterea executivă îşi doreşte din răsputeri să aibă o asemenea structură în interiorul puterii judecătoreşti”, a afirmat Ioan Alexandru.

La dezbaterea intitulată „Reflecţii şi propuneri pentru Constituţia României”, organizată la Institutul Cultural Român, au mai participat Bogdan Ciucă (PC), Ovidiu Ganţ (minorităţi), şi Andrei Marga, preşedintele ICR.

Evenimentul se înscrie într-o serie de dezbateri iniţiate de ICR, menite să aducă în faţa celor interesaţi personalităţi marcante ale societăţii româneşti, oameni de cultură, profesori, autori şi specialişti de prestigiu. Temele propuse spre dezbatere sunt variate, acoperind o pluralitate de domenii, de la istorie, la artă şi filosofie, de la economie la ştiinţe exacte, având în comun aceeaşi exigenţă de a formula întrebări semnificative, de a oferi soluţii şi alternative la probleme relevante ale societăţii româneşti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.