Directorul executiv al Bank of Cyprus demis la solicitarea troicii

Directorul executiv al Bank of Cyprus, principala bancă din Cipru vizată de o restructurare în cadrul acordului asupra unui plan de salvare internaţional, a fost demis la solicitarea troicii, relatează miercuri AFP şi CNA.

Yiannis Kypri a fost demis la cererea troicii formate din creditorii internaţionali – Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional -, potrivit CNA.

În cadrul legii pentru restructurarea sectorului bancar cipriot, Bank of Cyprus va fi dotată cu o nouă conducere înainte de a absorbi partea ‘sănătoasă’ a activelor bancare ale Laiki, cealaltă bancă majoră a ţării, actualmente în curs de lichidare.

Guvernatorul Băncii Centrale, Panicos Demetriades, care l-a eliberat din funcţie pe Kypri, a precizat, în faţa jurnaliştilor, că titularii conturilor mai mari de 100.000 de euro, vizate de o taxă estimată la 40%, vor deveni în schimb acţionari ai băncii.

‘Încercăm să salvăm Bank of Cyprus şi să o recapitalizăm pentru a o face mai puternică decât înainte pentru că se află într-o situaţie delicată’, a explicat responsabilul. Aceşti ‘deponenţi vor deveni acţionari, impulsionându-i astfel să asigure un viitor pozitiv’ pentru bancă, a adăugat Demetriades.

Demiterea directorului executiv are loc la o zi după o intervenţie a lui Kypri în faţa mai multor sute de angajaţi ai Bank of Cyprus, reuniţi pentru a solicita explicaţii cu privire la numirea unui manager. Marţi, consiliul de administraţie al Bank of Cyprus a respins demisia preşedintelui său, Andreas Artemis, şi a altor patru manageri, care au dorit la rândul lor să protesteze împotriva numirii unui manager însărcinat cu efectuarea unei restructurării drastice a grupului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.