Franţa: A 22-a lună de creştere a şomajului, apropiat cifrei-record din 1997

Numărul şomerilor în Franţa continentală a continuat să crească în februarie pentru a 22-a lună consecutiv, ajungând la 3,177 milioane de persoane înscrise pentru ajutor, apropiindu-se – fără a depăşi – de cifra-record din ianuarie 1997 (3,195 milioane), potrivit datelor publicate marţi de Ministerul Muncii şi citate de AFP.

Preşedintele Francois Hollande a dat asigurări totuşi că îşi menţine obiectivul de a inversa curba şomajului până la sfârşitul anului 2013.

În continuă scădere în sondaje, liderul de la Palatul Elysee va încerca joi să explice francezilor planul său de reforme în cursul unei intervenţii de 45 de minute pe canalul public France 2.

Citeste si:  MAI va marca în octombrie, la SAB 2013, 100 de ani de la emiterea primului permis de conducere românesc

Numărul şomerilor a crescut cu 18.400 în februarie (0,6 %), într-un an creşterea fiind de 10,8 %.

Dacă sunt luate în calcul şi persoanele cu o activitate redusă din teritoriile de peste mări, numărul şomerilor atinge aproape 5 milioane (4,997 milioane) la sfârşitul lunii februarie, ceea ce constituie un record absolut.

Primul ministru Jean-Marc Ayrault a lansat marţi, în Adunarea naţională, un apel la o ‘mobilizare generală’ pentru constituirea locurilor de muncă, declarându-se ‘preocupat’ de această problemă, cu câteva ore înainte de publicarea cifrelor.

Citeste si:  Cioloş: Nu folosesc poliţie în trafic; prefer să mă trezesc cu 10-15 minute mai devreme ca să ajung la birou la timp

‘Şomajul creşte în ţara noastră din iulie 2008’, a subliniat premierul, cerând întreprinderilor, colectivităţilor locale şi asociaţiilor să utilizeze diferite dispozitive create recent, precum contractele de viitor şi de generaţie.

OCDE întrevede o stabilizare spre sfârşitul anului 2013 a ratei şomajului la 10,9 % din populaţia activă. Dacă această previziune se va confirma, recordul în Franţa continentală (10,8 %), înregistrat în 1994 şi 1997, va fi depăşit.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close