Încrederea în economia zonei euro a scăzut pentru prima dată în ultimele cinci luni

0

Încrederea în economia zonei euro a scăzut în luna martie 2013, pentru prima dată după patru luni consecutive de creştere, a anunţat miercuri Comisia Europeană, relatează AFP şi Reuters.

Un indicator al încrederii şefilor de companii şi consumatorilor în cele 17 ţări euro a scăzut în martie până la 90 de puncte, cu 1,1 puncte mai puţin decât în februarie, ca urmare a scăderii încrederii în industrie şi servicii în timp ce încrederea consumatorilor a rămas stabilă. Economiştii consultaţi de Reuters prognozau o scădere până la 90,4 puncte.

‘Atmosfera de criză a revenit, incertitudinea a revenit, şi asta arată că zona euro mai are mult până să iasă din recesiune’, a declarat economistul ING, Carsten Brzeski. ‘Cu aceste cifre ne îndreptăm spre o nouă contracţie în primul trimestru’, a adăugat economistul.

Analiştii sunt de părere că aceste date sunt primele care arată impactul crizei cipriote asupra încrederii mediului de afaceri din zona euro.

În rândul statelor membre, încrederea a scăzut cel mai mult în Franţa (minus 1,7 puncte), Germania (minus 1,6 puncte) şi Spania (minus 0,9 puncte), dar s-a îmbunătăţit în Italia, cu o creştere de 1,4 puncte.

La nivelul Uniunii Europene, indicatorul privind încrederea economică a scăzut cu 0,6 puncte în luna martie, până la 91,4 puncte.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.