Ministrul de externe italian Giulio Terzi şi-a dat demisia

Ministrul italian de externe, Giulio Terzi, şi-a anunţat marţi demisia din cauza scandalului celor doi puşcaşi marini italieni trimişi în India, unde sunt acuzaţi de uciderea a doi pescari indieni, relatează AFP, Reuters şi EFE.

„Eram împotriva întoarcerii în India a celor doi militari italieni, dar vocea mea a rămas neascultată. Îmi dau demisia pentru a salva onoarea Italiei, a forţelor armate şi a diplomaţiei italiene”, a declarat Giulio Terzi în faţa deputaţilor italieni, afirmând că este „solidar cu cei doi puşcaşi marini şi cu familiile lor”.

El s-a declarat „în dezacord” cu decizia adoptată de guvern de a-i trimite pe cei doi soldaţi italieni în India pe 22 martie, precizând că a aşteptat audierea parlamentară pentru a-şi face cunoscută poziţia.

Audiat imediat după Terzi, ministrul apărării, Giampaolo Di Paola, a exclus o eventuală demisie, precizând că nu vrea „să abandoneze o navă în dificultate”.

La scurt timp după anunţul surpriză al lui Giulio Terzi, opoziţia a reclamat prezenţa la şedinţă a şefului guvernului, Mario Monti.

Cei doi militari italieni sunt inculpaţi pentru uciderea a doi pescari indieni, pe când asigurau securitatea unui petrolier italian în largul coastelor sud-estice ale Indiei, la 15 februarie 2012. Militarii Massimiliano Latorre şi Salvatore Girone se apară, afirmând că i-au luat pe pescari, din greşeală, drept piraţi.

Revenirea puşcaşilor marini în India a avut loc vineri, 22 martie, după o schimbare de poziţie de ultim moment a Romei, care se opunea până atunci ca militarii să fie judecaţi în ţara sud-asiatică. Decizia a fost luată după ce guvernul italian a primit asigurări că puşcaşii nu riscă pedeapsa capitală.

Latorre şi Girone primiseră aprobarea justiţiei indiene de a reveni în Italia pentru a vota la alegerile de la sfârşitul lunii februarie, sub promisiunea că se vor întoarce în India până pe 22 martie. Ambasadorul italian în India, Daniele Mancini, a garantat pentru revenirea lor.

La 11 martie, Italia a anunţat însă că militarii nu se vor întoarce în India, dată fiind „controversa internaţională între cele două state”. Roma consideră că acest caz nu intră în competenţa justiţiei indiene, atât timp cât faptele s-ar fi petrecut în apele internaţionale.

Această poziţie a provocat furia autorităţilor indiene, care au decis să nu îi permită ambasadorul Mancini să părăsească India, ceea ce a provocat o puternică tensiune între Roma şi New Delhi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.