NATO nu furnizează rachete Patriot pentru protejarea rebelilor din Siria

0

Casa Albă a declarat marţi că NATO nu va furniza baterii de rachete Patriot pentru a proteja bastioanele rebele din Siria, după o cerere din partea liderului demisionar al opoziţiei Ahmed Moaz al-Khatib, informează AFP.

Acesta a cerut la summitul de la Doha al Ligii Arabe o extindere a scutului antirachetă. Există deja o „umbrelă antirachetă” pe partea turcă de-a lungul frontierei cu Siria: rachetele Patriot sunt desfăşurate în această regiune pentru a intercepta orice rachetă trasă din cealaltă parte a frontierei.

„Suntem la curent cu această cerere”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jay Carney. „Pentru moment, NATO nu are intenţia de a interveni militar în Siria”.

„Dar cred că bateriile de rachete Patriot ar fi un ajutor militar”, a adăugat Carney, precizând că bateriile de rachete poziţionate în partea turcă sunt numai instrumente de autoapărare.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a subliniat totuşi că Washingtonul îşi ajustează poziţia în permanenţă faţă de conflictul din Siria. Statele Unite au cheltuit deja sute de milioane de dolari pentru ajutor umanitar, dar refuză să furnizeze ajutor militar letal.

Ahmed Moaz al-Khatib a declarat la Doha că i-a cerut secretarului de stat american John Kerry desfăşurarea de baterii de rachete Patriot în nordul Siriei. Potrivit acestuia, Kerry a promis „să studieze problema”.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.