Ponta spune că ar putea numi noi şefi la DNA şi Parchet, după discuţii cu preşedintele şi cu membrii CSM

Premierul Victor Ponta a declarat că ar putea numi noi procurori pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Parchetului General, însă după ce va discuta cu preşedintele Traian Băsescu şi cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii.

Întrebat marţi seară la România TV dacă în perioada în care va asigura interimatul postului de ministru al Justiţiei ar putea face nominalizările pentru şefia Parchetului General şi a DNA, premierul a răspuns că „este foarte posibil”, dacă va întruni consensul tuturor părţilor implicate.

„Este foarte posibil, dar numai în condiţiile în care voi avea o discuţie cu reprezentanţii, cu CSM şi cu preşedintele ţării, în aşa fel încât într-un fel să existe un acord între cele trei părţi implicate de lege, pentru că, altfel, doar să fac propuneri, pe care după aceea mi le respinge preşedintele sau care nu sunt acceptate şi de CSM, nu are rost să facem aşa ceva”, a precizat Victor Ponta.

Premierul şi-a exprimat convingerea că, dacă va exista acordul părţilor, „şi Comisia Europeană va saluta acest acord”. „Dacă nu există, atunci sigur revenim la acea procedură pe care am făcut-o o dată şi aţi văzut că, din păcate, nu a avut finalitate”, a adăugat şeful Guvernului.

„Eu pot să vă spun că eu îmi doresc să ajungem la un acord, pentru că situaţia asta de interimat de foarte multe luni, cred că deja se împlineşte aproape un an, cel puţin la DNA, este o situaţie foarte rea, o spun şi ca fost procuror care a lucrat în Parchet. Şi când şefii sunt interimari, inevitabil, activitatea instituţiei are de suferit. În al doilea rând, pentru că suntem într-o situaţie extrem de ciudată, în care mandatul, şi aşa interimar, al domnului Morar expiră la începutul lunii aprilie. CSM, într-o interpretare interesantă, zice că se mai poate prelungi, dar eu zic să nu riscăm în acest sens, aşa încât eu, personal, îmi doresc să avem două persoane pe care să le agreăm cu toţii, două persoane care să aibă şi independenţa necesară, şi prestigiul necesar. (…) Numirea domnului Morar în funcţia de la Curtea Constituţională cred că este un semn serios de căutare a unei soluţii acceptate de toate părţile”, a afirmat Victor Ponta.

El a explicat că, din moment ce preşedintele Traian Băsescu l-a numit pe Daniel Morar la Curtea Constituţională, acesta nu mai poate ocupa o altă funcţie în Parchet.

Întrebat dacă a identificat două nume pentru şefia DNA şi a Parchetului general, premierul a răspuns că a identificat „multe nume”, dar a catalogat drept „speculaţii” informaţiile apărute în presă potrivit cărora Laura Codruţa Kovesi ar urma să fie propusă la DNA.

„Am văzut toate aceste speculaţii. După ce o să am o discuţie cu Secţia de Procurori a CSM şi cu preşedintele, că, până la urmă, acesta este circuitul, o să vă spun pe cine pot propune şi pe cine nu. O spun încă o dată, şi o spun cu toată diplomaţia şi toată aluzia, sunt convins că cine o înţelege o înţelege, decizia preşedintelui de a-l numi pe Morar la Curtea Constituţională cred că a ajutat foarte mult”, a apreciat Ponta.

Primul-ministru Victor Ponta a avut marţi o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu în care au convenit ca şeful Guvernului să preia interimatul postului de ministru al Justiţiei, urmând să facă în maximum 45 de zile, în conformitate cu legile în vigoare, o nouă propunere pentru portofoliul Justiţiei.

Actualul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, a fost validată marţi pentru funcţia de membru al Curţii Constituţionale a României din partea Senatului, după ce Comisia juridică a acestei Camere a dat raport favorabil numirii acesteia la CCR.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.