Varujan Vosganian: Strategia de reindustrializare a României se axează pe dezvoltarea polilor de creştere şi a parcurilor industriale

Dezbaterea pentru Strategia de reindustrializare a României va fi lansată joi, 28 martie,  la Ministerul Economiei, prilej cu care autorităţile vor discuta cu reprezentanţii mediului bancar şi cu cei ai mediul de afaceri despre dezvoltarea unor centre industriale, de inovare şi despre poli de creştere.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a acordat un interviu AGERPRES în care a vorbit despre strategia de reindustrializare a României, planurile pentru privatizarea companiilor deţinute de stat, modalitatea prin care autorităţile intenţionează să atragă capital străin pentru investiţii, precum şi despre disponibilizările angajaţilor societăţii Oltchim Râmnicu Vâlcea.

AGERPRES: În ce stadiu se află discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene privind acordarea ajutorului de stat pentru societatea Oltchim Râmnicu Vâlcea? Aţi primit un răspuns în acest sens?

Varujan Vosganian: De la Comisia Europeană nu am primit un răspuns oficial. În orice caz, ne construim strategia mergând pe ideea că procedura ajutorului de stat oricum durează mult. Aşadar, strategia noastră pentru menţinerea în stare de funcţionare caută alte resurse. Deja, dat fiind că am reuşit să decuplăm combinatul de la modul în care a fost gestionat, iată că în câteva săptămâni capacitatea utilizată a crescut de la 8% la peste 20%. În acest moment, colegii mei, administratorul judiciar şi administratorul special, au negocieri atât cu furnizori de materie primă şi cu beneficiari, cât şi cu companii de electricitate şi alţi furnizori pentru a dezvolta o capacitate crescută de producţie. Discuţiile cu băncile continuă, iar în situaţia în care am putea obţine de la băncile creditoare un împrumut de 10 – 15 milioane euro, în baza negocierilor cu traderii, am putea creşte capacitatea la peste 50%, ceea ce ar însemna şi păstrarea unui număr important din salariaţii de pe platformă.

AGERPRES: Câţi salariaţi ai societăţii Oltchim vor fi disponibilizaţi?

Varujan Vosganian: Este o decizie pe care o iau administratorii judiciari. Ei au deja discuţii cu sindicatele. Administratorii judiciari caută şi formule de a asigura salarii compensatorii. Disponibilizările vor fi proporţionale cu capacitatea de asigurare a funcţionarii combinatului.

AGERPRES: De aici putem deduce că, dacă societatea funcţionează la o capacitate de 50%, jumătate din numărul salariaţilor vor fi disponibilizaţi?

Varujan Vosganian: Nu. Personalul păstrat este superior capacităţii de producţie pentru că există şi personalul administrativ, care nu este direct legat de procentul capacităţii de producţie. Dacă avem capacitate de 50%, procentul personalului păstrat este mult mai mare. Dar pentru a păstra întreg personalul ar trebui să existe o capacitate de producţie de 80%.

AGERPRES: Cum decurg negocierile cu băncile pentru atragerea împrumutului necesar funcţionării Oltchim? Pe ce argumente se bazează statul roman în discuţiile cu creditorii?

Varujan Vosganian: Faptul că am triplat capacitatea utilizată a combinatului în câteva săptămâni este un semnal încurajator. Dacă am reuşit să obţinem banii, am creşte capacitatea la peste 50%. Este un argument bun pentru bănci.

AGERPRES: Ce companii vor intra în procesul de privatizare în perioada următoare?

Varujan Vosganian: La Cupru Min alcătuim echipele care pregătesc oferta pentru parteneriatul public-privat, formulă care a fost acceptată şi de Guvern. Sperăm ca în scurt timp această ofertă să fie făcută. Cupru Min va fi atractivă pentru această formulă pe care am iniţiat-o. Avem o listă de companii pe care dorim să le introducem în procesul de privatizare. Plafar este următoarea. A ieşit din insolvenţă, acolo este un nivel destul de redus faţă de ce ştiam, dar vom lansa procedurile de privatizare. OPSPI se află în proces de reorganizare. O parte va trece la Ministerul Energiei, o parte la Ministerul Economiei. Sperăm să finalizăm săptămâna aceasta. Plafar începuse înainte.

AGERPRES: Aţi declarat recent că pregătiţi o strategie pentru reindustrializarea României. Care sunt principalele direcţii pe care le aveţi în vedere?

Varujan Vosganian: Joi, la ora 12.00, vom avea la Ministerul Economiei o întâlnire cu 40 de invitaţi de prestigiu din zona bancară, industriaşi, din domeniul academic, precum şi invitaţi de la alte ministere. Joi vom demara strategia de reindustrializare. Săptămânile viitoare vom avea întâlniri cu reprezentanţii industriei prelucrătoare, industriei de servicii, din domeniul energetic, pentru a face o evaluare a opţiunilor fiecărei industrii. Vom adăuga şi o viziune privind dezvoltarea de natură tehnologică şi inovativă, o componentă privind polii de creştere şi parcurile industriale. Sperăm ca până în septembrie să fie gata.

AGERPRES: Aţi vorbit despre polii de creştere, inovare, parcuri industriale. Sunt proiecte similare celor promovate de fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar?

Varujan Vosganian: Voi avea pe agendă o întâlnire cu domnul Lucian Isar, vreau să folosesc experienţa lui. A avut mesaje consistente şi trebuie să preluăm. Am realizat o hartă a parcurilor industriale. Am prezentat acest proiect patronatului francez. Avem câteva zeci, unele funcţionează bine, altele sunt în aşteptare de ofertanţi. Suceava şi Bistriţa sunt în proces de realizare. Până la finalul anului vom avea oferte de investiţii în mai toate judeţele ţării.

AGERPRES: Gândiţi o dezvoltare simultană a acestora sau aveţi o abordare pe zone prioritare? Care sunt acestea?

Varujan Vosganian: Parcurile industriale se dezvoltă prin colaborare instituţională între Ministerul Economiei, Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale şi autorităţile locale. În cea mai mare parte, parcurile industriale nu sunt iniţiative private, ci sunt dezvoltate în parteneriat cu administraţiile locale. Valorificăm experienţele locale. La Bistriţa au obţinut fonduri europene, şase milioane euro, pentru dezvoltarea parcului industrial. În acelaşi timp vom face un catalog de promovare a lor. Vom include avantajele fiecărei zone. Fiecare are o tipologie a experienţei forţei de muncă. În unele zone sunt centre universitare, cu forţă de muncă educată, în altele există forţă de muncă bine calificată datorită industriilor menţinute, cum este cazul în Zalău, în Bistriţa, în Braşov.

AGERPRES: Aveţi în vedere şi crearea unui fond de investiţii pentru dezvoltarea unor proiecte în parteneriat cu statul?

Varujan Vosganian: Am putea crea un astfel de fond prin transformarea participaţiilor statului. Să se transforme din AVAS, OPSPI într-un fond de investiţii. Dar este o fază ulterioară. Acum încercăm să privatizăm din patrimoniul deţinut. Vom lua în calcul această variantă în paralel cu privatizările. Acolo unde statul are participaţii majoritare mergem pe privatizare. Unde statul are participaţii minoritare putem gândi o formulă pe tipologia fondurilor de investiţii financiare.

AGERPRES: În ce domenii de producţie ne putem aştepta să vină noi investitori mari?

Varujan Vosganian: Industria de automobile este o zonă interesantă şi avem exemplul Ford, care în timp ce se delocalizează în Europa, îşi deschide producţia la noi. Eu cred că există perspective în industria aceasta. Există şi pe infrastructură. Fondurile europene vor atrage investiţii în această zonă. Există mult interes pe zona agroalimentară, pe întregul lanţ. Avem interes pe zona de energie, pentru privatizările din acest an, cât şi pentru dezvoltarea unor capacităţi noi, atât în ceea ce priveşte zona urbană de tipul asigurării utilităţilor pentru aglomerările urbane, cât şi în ceea ce priveşte energia regenerabilă şi parteneriatul cu unităţile existente. Avem deschidere şi interes pentru polii de inovare, IT&C, pentru consultanţă.

AGERPRES: Ce strategie aveţi pentru creşterea exporturilor României?

Varujan Vosganian: Urmărim dezvoltare relaţiilor economice. Există un potenţial mare de colaborare cu SUA. La nivelul diplomaţiei economice vom avea un prim crochiu al strategiei pe comerţ exterior la jumătatea lunii aprilie. Vom mai lucra până în mai. Reţeaua externă este înjumătăţită. În 2010, reţeaua a fost înjumătăţită, trebuie întinerită şi întărită. În Africa nu avem decât în nord şi în sudul extrem. Diplomaţia română este inexistentă în Africa de Nord, în Australia, în Africa de Est. Exportul este în continuare o prioritate. A fost unul dintre pilonii care au ţinut economia în plină criză.

AGERPRES: Credeţi că de această dată vor fi respectate angajamentele statului român cu instituţiile financiare internaţionale în privinţa termenelor de privatizare?

Varujan Vosganian: Pot spune toate organismele internaţionale văd Oltchim lichidat. Au fost categorice, au spus că nu are nicio şansă. Este o încăpăţânare românească. Dacă vom reuşi să îl revitalizăm înseamnă că am învăţat sa tragem frontiera între interesul public şi interesul privat. Am învăţat ce nu trebuie să mai facem din ce am făcut până acum, de 20 de ani. Aceasta este miza simbolică. Există şi cea economică. Oltchim este o companie competitivă şi importantă în plan local şi naţional.

AGERPRES: Consideraţi că măsura introducerii managementului privat la companiile de stat va avea rezultate? Va fi un succes?

Varujan Vosganian: Eu sunt adeptul proprietăţii private. Pentru orice altă formulă este nevoie de o anumită determinare a clasei politice. Dar eu zic că pentru a fi siguri că se evită orice ingerinţă a politicului trebuie să se privatizeze. Exceptând Hidroelectrica, reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă, Transelectrica, Transgaz, trebuie să privatizăm tot. Resursa trebuie să rămână într-o formă de concesionare, iar restul tot privatizat. Poate trebuie păstrată o cale ferată de pasageri şi o parte din industria de apărare. Prin intermediul privatizării, problema managementului privat se rezolvă de la sine.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.