Zăpadă record în România – aproape doi metri jumătate, la Bâlea Lac, cu risc mare de avalanşă

Stratul de zăpadă a crescut la aproape doi metri jumătate, la peste 2.000 de metri altitudine, în masivul Făgăraş, la Bâlea Lac (judeţul Sibiu), unde se află singurul hotel de gheaţă din România şi singurul iglu, unde se poate ajunge doar cu telecabina, aici riscul de avalanşă fiind mare, adică gradul patru pe o scară de la unu la cinci, au anunţat marţi, meteorologii.

„La ora 14 stratul de zăpadă măsura 247 cm la Bâlea-Lac, 137 cm la Vf. Omu, 70 cm la Sinaia cota 1500, 31 cm la Predeal şi 12 cm la Fundata”, conform ultimului buletin nivometeorologic.

Meteorologii de la Bâlea Lac au măsurat 2,43 de metri de zăpadă marţi, dimineaţa, dar şi un risc mare de producere de avalanşe, de gradul patru. Aici temperatura minimă va fi de minus 10 grade Celsius, iar temperatura maximă de zero grade.

În condiţiile meteo create în ultimele ore, salvamontiştii recomandă tuturor turiştilor să nu urce pe traseele care sunt mai sus de 1.500 de metri în munţii Făgăraşului, mai sus de cabane.

‘Recomandarea este ca turiştii să nu urce în perioada asta, de vineri până duminică, mai sus de cabanele din masivul Făgăraş, ca urmare a creşterii riscului de avalanşă la gradul patru. Până la cabane se poate ajunge în condiţii de siguranţă, mai sus de cabane, este risc. Turiştii care ajung la Bâlea Lac, pot apela cu încredere la patrula de salvamontişti, care este în permanenţă, cu rugămintea ca să ţină cont de recomandările colegilor noştri’, avertizează, Adrian David, directorul Salvamont Sibiu.

De asemenea, salvamontiştii le recomandă turiştilor să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă.

Toţi turiştii care de obicei practică sporturile de iarnă şi ajung în zona cabanelor din masivul Făgăraş, au nevoie în această perioadă de echipament specific şi de asemenea de echipament de salvare din avalanşă (sondă de avalanşe, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă).

Accesul la Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina şi numai dacă vântul nu este foarte puternic. O cursă dus-întors costă 50 de lei de persoană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.