Accentul trebuie pus pe prevenţie, susţine Eugen Nicolăescu

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a subliniat miercuri, 27 martie, cu prilejul deschiderii Conferinţei Naţionale a Medicilor de Familie, că un accent deosebit trebuie pus pe prevenţie.

„Cu cât vom duce mai mulţi bani în prevenţie, cu atât banii pe care-i cheltuim pe tratamente se vor utiliza mai bine şi mai eficient. Numai că acesta este un proces care va dura mult timp. Un proces prin care trebuie să înveţe şi sectorul sanitar cum să se comporte şi cetăţeanul, şi în 2-3-4 ani de zile aşa zisele componente preventivă şi cea de tratament să fie într-un echilibru corect” a arătat Eugen Nicolăescu.

El a subliniat că „medicina de familie este acel segment deosebit de important pentru sănătatea românilor, baza pe care se poate construi un sistem de sănătate solid, care să răspundă nevoilor populaţiei”.

Eugen Nicolăescu a făcut referire la programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei ale cărui rezultatele vor fi făcute publice, iar pe baza lor se vor putea face politici de sănătate publică.

Ministrul a punctat că medicii de familie duc greul stării de sănătate a populaţiei.

„Dumneavoastră sunteţi primii chemaţi să coordonaţi activitatea de la nivel comunitar pentru că vrem să întărim legătura dumneavoastră cu comunitatea locală, care de cele mai multe ori este departe de a fi interesată de cetăţenii pe care-i are.Vom dezvolta programe de prevenţie la care veţi avea importanţa cea mai mare” a subliniat oficialul.

El a arătat că aceasta este poate „cea mai grea perioadă pe care o traversăm de mulţi ani încoace”.

Eugen Nicolăescu a spus că banii sunt puţini şi tocmai de aceea trebuie bine gestionaţi.

Ministrul s-a referit şi la creionarea bugetului pentru anul viitor încă din această vară.

Ministrul Sănătăţii a făcut referire şi la întărirea rolului universitar şi în acest context se va încerca trecerea unor spitale în administrarea universităţilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.