EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

Accesul cât mai larg al juriştilor profesionişti la funcţia de judecător al CEDO, asigurat printr-o OUG

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă care va asigura, între altele, accesul cât mai larg al juriştilor cu înaltă reputaţie profesională la funcţia de judecător al Curţii Europene a Drepturilor Omului, informează Biroul de presă al Executivului.

Urgenţa actului normativ este justificată de faptul că pe 16 decembrie încetează mandatul actualului judecător din partea României, iar Secretariatul General al Consiliului Europei a solicitat României să prezinte candidaţii până la data de 26 iulie.

Potrivit Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, fiecare stat parte are dreptul de a propune Adunării Parlamentare a Consiliului Europei trei candidaţi în vederea alegerii unui judecător al respectivului stat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Legislaţia românească actualmente în vigoare nu prevede condiţiile în care persoanele ce întrunesc cerinţele impuse de Convenţie pot accede la o astfel de poziţie, etapele procedurale care trebuie urmate, măsurile pentru a asigura transparenţa, obiectivitatea, rigoarea şi profesionalismul selecţiei, precum şi calendarul procesului de selecţie.

Astfel, actul normativ propune un set de măsuri care va asigura: implicarea în procedura de selecţie a tuturor instituţiilor cu atribuţii în problematica protecţiei drepturilor omului; accesul cât mai larg al juriştilor cu înaltă reputaţie profesională la funcţia de judecător al CEDO; selecţie transparentă şi o evaluare riguroasă şi echidistantă a candidaturilor; un calendar predictibil de desfăşurare a procedurii.

Guvernul propune o serie de soluţii, între care înfiinţarea unei comisii interinstituţionale care să gestioneze procesul de selecţie şi stabilirea componenţei acesteia (ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor Externe, agentul guvernamental pentru CEDO din cadrul MAE, directorul Direcţiei Afaceri Europene din cadrul MJ, un membru al CSM, un judecător al ÎCCJ, Avocatul Poporului, un cadru didactic universitar de competenţă recunoscută).

De asemenea, trebuie stabilite condiţiile de acces şi de publicitate şi să fie fixate termenele fiecărei etape procedurale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata