Ambasadorul olandez: Olanda a fost critică cu România pe strategia anticorupţie, dar sunt impresionat de progresele înregistrate

Olanda a fost critică cu România pe tema strategiei anticorupţie, a declarat joi ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, Mattheus Van Bonzel, care s-a arătat însă impresionat de progresele deja înregistrate de ţara noastră.

Ştiu că Olanda a fost critică pe tema strategiei anticorupţie cu România, dar eu sunt aici să arăt că suntem gata să sprijinim România, să lucrăm împreună cu România, cu toate statele membre UE pe acest subiect – Strategia Naţională Anticorupţie. Sunt impresionat de progresele deja înregistrate în ciuda tuturor tensiunilor din mass – media, în ciuda atenţiei mass – media acordate evoluţiilor politice zilnice, o muncă intensă s-a făcut dincolo de luminile rampei, grupuri de lucru au avut mai multe întruniri cu societatea civilă, cu mediul de afaceri şi la diferite niveluri ale guvernării. S-au întocmit strategii la multe instituţii, prima evaluare de impact va începe în curând. Integritatea ar trebui să fie un subiect pe care toată lumea să-l aibă în minte, de la primul-ministru la parlamentari, până la profesori, poliţişti şi diplomaţi”, a afirmat ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos în România, la Conferinţa anuală anticorupţie, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că Regatul Ţărilor de Jos este gata să sprijine financiar, dar mai ales prin experienţă, prin cunoaştere şi cooperare, statele care au nevoie.

„Acesta este felul cum văd eu funcţionarea MCV-ului: Guvernul României întocmeşte o strategie, ONG-urile ajută la implementarea acesteia cu expertiză din partea statelor membre şi finanţare de la Bruxelles. Cred că România ar putea, ar trebui să ceară sprijin de la Bruxelles în acele domenii care sunt cruciale pentru dezvoltarea societăţii. Slăbiciunea în România nu se referă la capacitatea oamenilor, la amplasarea geografică, la potenţialul său agricol sau la logistică, punctul slab este tocmai punctul focal al MCV – justiţia, sistemul judiciar, Codul penal şi cel civil care încă nu sunt implementate şi este politica, strategia de anticorupţie care încă nu sunt finalizate”, a mai spus Mattheus Van Bonzel.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.