BCE: Depozitele bancare din Cipru au scăzut cu 2,1% în luna februarie

Consumatorii şi companiile au retras luna trecută un miliard de euro din conturile lor bancare din Cipru, arată datele comunicate joi de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.

Cipru a reuşit luni să evite intrarea în incapacitate de plată graţie unui acord cu creditorii internaţionali, urmând să închidă cea de a doua mare bancă şi să impună pierderi semnificative depozitelor neasigurate în schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro.

Potrivit BCE, în luna februarie volumul depozitelor private de la băncile din Cipru a scăzut cu 2,1%, comparativ cu luna ianuarie, până la 46,4 miliarde de euro, după ce au scăzut cu 2,0% în ianuarie, comparativ cu decembrie. Aceste cifre, care nu includ şi depozitele guvernului cipriot sau cele interbancare, sugerează existenţa unor îngrijorări în rândul deponenţilor în momentul în care negocierile dintre Nicosia şi creditorii internaţionali erau încă în desfăşurare.

În schimb, BCE informează că depozitele bancare din Grecia au crescut cu 2%, până la 171 miliarde de euro, în luna februarie, în timp ce în Italia au crescut cu 1,3%, iar în Spania cu 0,1%.

Băncile comerciale cipriote şi-au redeschis joi porţile după o închidere fără precedent de 12 zile, destinată evitării panicii la ghişeele băncilor, iar sumele ce pot fi retrase zilnic sunt limitate la 300 de euro.

Conform acordului convenit cu creditorii internaţionali, Cipru trebuie să strângă 5,8 miliarde de euro pentru a putea beneficia de 10 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. În plus, deponenţii care au sume mai mari de 100.000 de euro la primele două bănci. Bank of Cyprus şi Popular Bank, vor pierde o parte importantă din aceşti bani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.