EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Bulgaria cere ajutorul Bruxellesului pentru a-şi reforma sistemul de energie

0

Bulgaria a cerut asistenţa Comisiei Europene pentru a-şi reforma sistemul de energie, informează biroul de presă al guvernului de la Sofia, într-un comunicat.

Premierul bulgar Marin Raikov s-a întâlnit miercuri, la Bruxelles, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Raikov a solicitat o examinare profundă a problemelor energetice bulgare de către organele specializate ale Comisiei Europene – directoratele generale Energie şi Concurenţă. Problemele energiei s-au aflat în centrul discuţiilor purtate miercuri la Bruxelles şi de vicepremierul bulgar Ekaterina Zaharieva şi ministrul economiei, energiei şi turismului Asen Vasilev.

”Am promisiunea domnului Rompuy că va sprijini ideea examinării modului în care sunt stabilite preţurile în energie şi în general a tuturor problemelor din energie”, a declarat Marin Raikov, citat joi de cotidianul sofiot Trud.

În ianuarie şi februarie, Bulgaria a fost cuprinsă de un val de proteste sociale de amploare la baza cărora s-au aflat facturile prea mari de energie electrică pentru luna ianuarie.

Sute de mii de bulgari au ieşit în străzi pentru a cere renaţionalizarea celor trei societăţi de distribuire a energiei electrice, fiecare dintre care deţine un monopol în diferită parte a ţării. Protestele s-au transformat treptat în unele împotriva monopolurilor, sărăciei şi corupţiei din politică. Tensiunile sociale au dus la demisia guvernului de centru-dreapta, condus de premierul Boiko Borisov, pe 20 februarie.

În acelaşi timp, la 24 ianuarie Comisia Europeană a anunţat că va acţiona în justiţie Bulgaria la Curtea Europeană de Justiţie pentru că ţara nu a transpus directivele europene pentru liberalizarea pieţei energiei electrice şi a gazelor. Dacă ar fi condamnată, ţara riscă o amendă de 8.448 euro pe zi pentru fiecare dintre cele două directive.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.