Ciprul fixează limite pentru sumele care vor putea părăsi insula

Banca Centrală a Ciprului a impus miercuri o serie de restricţii pentru a evita fuga capitalurilor după redeschiderea băncilor, prevăzută pentru joi, limitând viramentele către străinătate şi circulaţia banilor în numerar, anunţă publicaţiile Phileleftheros şi Katherimini, citate de AFP. Informaţia nu a fost deocamdată confirmată oficial.

Potrivit unui decret valabil timp de şapte zile, plăţile şi viramentele către străinătate vor fi limitate la 5.000 de euro pe lună, persoană şi bancă, iar persoanele care vor părăsi insula nu vor putea avea asupra lor mai mult de 3.000 de euro în numerar.

Toate băncile din Republica Cipru sunt închise şi viramentele sunt imposibile începând din 16 martie, spre a se evita o fugă a capitalurilor.

După obţinerea unui plan internaţional de salvare în schimbul restructurării drastice a sistemului bancar, joi este prevăzută redeschiderea băncilor. Închiderea Bank of Cyprus şi Laiki Bank, care va fi lichidată, riscă însă să se prelungească.

În ce priveşte mişcările de bani în interiorul Ciprului, nu va fi impusă nicio restricţie, însă nu va posibilă încasarea cecurilor în numerar, aşa cum procedează în mod obişnuit mulţi ciprioţi. Clienţii băncilor vor putea depune sume doar în conturile proprii.

Sumele tranzacţiilor comerciale nu vor fi limitate, cu condiţia ca firmele să poată dovedi că acestea corespund activităţilor lor obişnuite. Pentru tranzacţiile sub 500 de euro nu vor fi necesare documente justificative.

Aceste restricţii se vor aplica tuturor conturilor, plăţilor şi viramentelor în orice monedă, cu excepţia celor ale misiunilor diplomatice.

„Măsurile vizează o protecţie, însă contra-lovitura economică va fi considerabilă, pentru că oamenii vor întârzia plăţile sau vor plăti cash, ceea ce va micşora şi mai mult veniturile băncilor. Plăţile internaţionale vor avea întârzieri enorme”, a avertizat Simona Mihai-Yiannaki, profesor la European University.

Citește și
1 Comentariu
  1. nicolae spune

    buna ziua,vreau sa stiu si eu va rog frumos ce suma pot avea cu mine cand plec acasa din cipru spre romania ? am biletul pe deta de 4 mai 2013 astept raspuns va multumesc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.