Graham Watson: Cred că este greşit să introducem noi mecanisme de control pentru presa din România

Este greşit să se sugereze introducerea unor noi mecanisme de control pentru presa din România doar pentru că există o dezbatere animată, poate agresivă uneori, şi este necesar să se păstreze simţul proporţiilor în discuţia privind presiunile presei asupra justiţiei din România, a declarat miercuri eurodeputatul Graham Watson, preşedintele partidului paneuropean Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), în cadrul dezbaterii cu tema ‘Libertatea presei – o ameninţare la adresa justiţiei?’, organizată de eurodeputatele PNL Norica Nicolai şi Renate Weber la Parlamentul European.

Preşedintele ALDE a precizat că atunci când vine vorba despre independenţa justiţiei, nu se uită în primul rând la România, ci ‘la ţări ca Ungaria, Bulgaria, poate Lituania, şi nu doar la statele din estul şi centrul Europei’.

‘Independenţa justiţiei este ameninţată într-un număr de ţări din UE şi este un lucru de care trebuie să ne păzim. Aşa cum ne supraveghem standardele când este vorba de politici economice şi sisteme bancare, aşa ar trebui să facem şi când este vorba de funcţionarea adecvată a justiţiei. Pentru că nu poate exista încredere pentru afaceri, călătorie sau dreptul la rezidenţă dacă nu avem încredere în sistemele de justiţie ale fiecărui stat. Şi din acest motiv cred că trebuie să dezvoltăm mecanisme în care există o supraveghere comună şi toate statele sunt tratate egal, în loc ca unele să fie supuse unui Mecanism de Cooperare şi Verificare (MCV) şi altele nu’, a spus Graham Watson în intervenţia sa.

Citeste si:  Minifotbal: Juventus Sibiu, noua campioană a României

El a adăugat că a fost ‘puţin surprins’ de unele lucruri conţinute în raportul Comisiei Europene din cadrul MCV de la 30 ianuarie, în special de faptul că executivul comunitar a menţionat că au existat exemple numeroase în care presa a exercitat presiune asupra justiţiei şi de faptul că există îndoieli dacă consiliul naţional al audio-vizualului este un câine de pază eficient. ‘Ştim cu toţii că presa poate fi iresponsabilă în orice ţară, tot aşa cum cum parlamentarii pot fi iresponsabili, guvernul poate acţiona iresponsabil, uneori chiar şi justiţia poate acţiona iresponsabil. Dar motivul pentru care avem în democraţiile moderne un echilibru al puterilor între legislativ, executiv, justiţie şi presă este exact pentru a ne asigura că nicio instituţie nu câştigă prea multă putere’, a spus eurodeputatul britanic.

Citeste si:  A fost lansată platforma online www.corect.com

Watson a precizat că nu ştie dacă unele persoane din justiţia din România au fost hărţuite de presă, apreciind însă că este ‘puţin ciudat’ ca CE să menţioneze în raport că instituţii ale statului au făcut obiectul unor atacuri politice şi din partea presei. ”Mi se pare că motivul pentru care avem o media diversă este pentru ca oamenii să poată obţine maximum de informaţii despre instituţiile care le controlează viaţa’, a explicat el.

Liderul ALDE a subliniat că există o linie foarte subţire care trebuie trasă când vine vorba despre reglementarea activităţii presei şi a exemplificat cu ancheta din Marea Britanie declanşată după ce o serie de jurnalişti au interceptat mesajele şi convorbirile telefonice ale unor persoane într-un mod inacceptabil, precizând că ‘este genul de dezbatere care trebuie să aibă loc în fiecare societate din când în când’.

Citeste si:  România are o reţea de gaze naturale de peste 36.000 de kilometri

‘Asta nu trebuie să ducă la o situaţie în care sugerăm că justiţia este sub ameninţare pentru că o hoardă de jurnalişti răufăcători atacă nişte bieţi judecători. Să păstrăm un simţ al proporţiei în această dezbatere’, a pledat Graham Watson.

Întrebat de eurodeputatul Adrian Severin dacă el crede că partea din raport referitoare la abuzurile presei reprezintă ‘un derapaj grav’ al CE de la democraţie şi dacă executivul comunitar ar trebui chemat să răspundă în faţa PE pentru acest lucru, Graham Watson a răspuns: ‘Cred că în politică trebuie să fim atenţi să nu folosim un baros pentru a sparge un ou. Cred doar că serviciile CE au făcut o alegere nefericită a cuvintelor folosite în raport şi sunt preocupat că au făcut acest lucru fără a furniza dovezile necesare’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata