Italia: Mario Monti „este nerăbdător să scape” de mandatul în fruntea guvernului

Şeful guvernului italian, Mario Monti, a afirmat miercuri, în cursul unei alocuţiuni susţinute în plenul Camerei Deputaţilor, că este ‘nerăbdător să scape’ de povara de a conduce ţara, transmite AFP.

‘Sunt nerăbdător să scap de povara de a conduce guvernul‘, a declarat preşedintele Consiliului de Miniştri, reamintind că nu a solicitat niciodată acest post care i-a fost oferit de şeful statului pentru a scoate ţara din marasm.

Monti a făcut această afirmaţie în cursul unei intervenţii legate de scandalul puşcaşilor marini italieni judecaţi în India pentru crime, situaţie ce a dus la demisia în ajun a şefului diplomaţiei de la Roma.

El a repetat că decizia guvernului de a-i trimite pe soldaţii în cauză în India pentru a fi judecaţi a fost ‘dureroasă, dar necesară’, şi a menţionat că a fost ‘uluit’ de demisia lui Giulio Terzi.

În noiembrie 2011, Mario Monti, care nu a fost niciodată parlamentar, a fost numit de preşedintele Giorgio Napolitano în fruntea unui guvern de tehnocraţi, după demisia lui Silvio Berlusconi, acuzat că a subminat credibilitatea Italiei aflate în pragul falimentului.

În urma alegerilor din luna februarie, liderului coaliţiei de centru-stânga, Pier Luigi Bersani, a fost însărcinat cu formarea unui nou guvern, misiune foarte dificilă în absenţa unei majorităţi clare în Parlament. Joi cel mai probabil, el îi va prezenta preşedintelui Napolitano stadiul negocierilor cu celelalte formaţiuni politice, iar acesta va hotărî dacă îl va numi la conducerea viitorului guvern în cazul în care ar putea beneficia de susţinere parlamentară.

Între timp, Mario Monti, a cărui coaliţie a obţinut aproximativ 10% din voturi în fiecare din cele două camere ale Parlamentului de la Roma, continuă să gestioneze problemele curente.

Elogiat până acum câteva luni pentru că a restabilit credibilitatea Italiei şi a îmbunătăţit situaţia financiară, Monti este în prezent ţinta a numeroase critici, severul său program de austeritate aruncând ţara în recesiune.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.