Jurconi (ProAgro): Exporturile României de carne de vită şi de cal se apropie de zero

Exporturile României de carne de vită şi de cal se apropie de zero iar pe piaţa internă vânzările din industria cărnii au scăzut cu cel puţin 10% faţă de anul trecut, a declarat miercuri, Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei ProAgro.

„Exportam destul de bine carne de vită şi carne de cal, România fiind a 6-a ţară din Europa. În acest moment vânzările pe piaţa externă sunt aproape de zero. În prezent, evaluăm pierderile din industria cărnii şi în mod cert le vom cuantifica”, a spus Jurconi care a precizat, totodată, că pe piaţa internă scăderea poate fi conjuncturală, pe fondul sărbătorilor pascale, dar şi al scăderii încrederii consumatorului.

„Estimăm, în acest moment, scăderi ale vânzărilor de ordinul zecilor de procente. Pot fi 20%, 30%, 40 % în industria cărnii iar comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut avem scăderi de minimum 10% ceea ce înseamnă mult pentru industria cărnii. În industria laptelui pierderile sunt uşor cuantificabile deoarece sunt fermieri care vând cantităţi către procesatori, însă când vorbim de exporturi sunt contracte pe care nu întotdeauna le avem la îndemâna noastră”, a subliniat preşedintele Federaţiei ProAgro.

Acesta a precizat că autorităţile lucrează la un proiect de promovare a imaginii industriei alimentare din România la care vor să participe şi reprezentanţii fermierilor români.

„Se pare că există în laboratoarele guvernamentale un proiect complex de comunicare a imaginii industriei alimentare şi a agriculturii româneşti. Cineva practic gândeşte un astfel de proiect, cum să-l finanţeze, ce să conţină şi noi suntem interesaţi să luăm parte la acesta pentru că trebuie să ne apărăm şi noi agricultura şi industria”, a subliniat Alex Jurconi.

Preşedintele ProAgro a arătat că în discuţiile pe care le are miercuri cu ministrul Agriculturii sunt analizate Legea consolidării suprafeţelor agricole şi intenţia modificării unui act normativ în domeniul irigaţiilor care vizează transferul de proprietate a canalelor de irigaţii şi staţiilor de pompare către fermieri.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, se întâlneşte miercuri, la sediul MADR, cu membrii Consiliului Director ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO.

Reprezentanţii Asociaţiei Fermierilor din Romania, Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole, Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România, Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Producători Agricoli din România, Patronatului Planta Romanica, Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dobrogea, Federaţiei Oierilor de Munte vor prezenta problematica fiecărui sector şi vor încerca, împreună cu ministrul de resort şi reprezentanţii Ministerului Agriculturii să identifice cele mai bune soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă agricultura românească în prezent.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.