Mihnea Costoiu crede că o soluţie pentru creşterea salariilor rezidenţilor ar putea fi bursele

Ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, consideră că o soluţie pentru mărirea salariilor medicilor rezidenţi ar fi acordarea de burse, aşa cum se întâmplă în cazul medicilor doctoranzi sau post-doctoranzi.

„Este tot o formă de pregătire profesională, o formă de perfecţionare şi aceasta poate fi suportată din fonduri europene, care sunt în acest moment în derulare la Ministerul Educaţiei. Ce am propus în plus, şi am propus şi la ultima întâlnire cu rectorii universităţilor, este ca toată lumea să accepte ca medicii rezidenţi să aparţină universităţilor de medicină care pot să aplice la aceste proiecte, în calitate de beneficiari, pentru a plăti bursele”, a explicat Mihnea Costoiu, joi, în deschiderea Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România.

El a reliefat că este o soluţie viabilă în acest moment, pentru că pentru Programul Operaţional Sectorial circa un miliard de euro va fi pus la dispoziţia universităţilor, şcolilor, spitalelor, în acest an, în lunile aprilie – mai.

Costoiu a menţionat că, pentru înscriere, universităţile trebuie să aplice la acest program cu proiecte în care să fie cuprinşi ca şi grup ţintă studenţii rezidenţi.

„Pentru că rezidenţii nu sunt studenţi, am lansat această ofertă în această zi Colegiului Medicilor din România şi Ministerului Sănătăţii şi colegilor rectori pentru a se gândi la această preluare. Aşa cum a spus ministrul Nicolaescu, preluarea spitalelor de către universităţi este un lucru pe care eu ca rector l-am cerut la solicitarea universităţilor de medicină şi cred că pasul următor care trebuie realizat este preluarea rezidenţilor de către universităţi, cu admitere cu tot”, a arătat Mihnea Costoiu.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat şi el că în perioada 2006 – 2007 a triplat salariilor rezidenţilor, care apoi au fost scăzute prin tăierea a 25% de către fosta guvernare. El a adăugat că, anul acesta, nu sunt bani pentru creşteri salariale dar că toţi banii din reorganizare şi restructurare vor rămâne la Sănătate, şi poate o parte vor putea fi direcţionaţi, dacă Ministerul Finanţelor va vrea, către salarii.

Eugen Nicolăescu a mai spus că, în prezent, se lucrează la un proiect de salarizare a medicilor.

„Este un colectiv de lucru format de câţiva oameni de la minister, câţiva medici desemnaţi de Colegiul Medicilor Bucureşti, am invitat câţiva asiguratori, acum facem invitaţii la asociaţiile de pacienţi. Trebuie să vedem câteva lucruri – dacă schimbăm statutul medicului, cum îl schimbăm, pentru că foarte mulţi medici aşa cum am spus-o şi astăzi, poate vor să rămână în continuare angajaţi ai spitalului. Şi atunci, trebuie să găsim o metodă să-i evaluăm corect, pe ce principii, pe ce criterii, ce valori punem în lege pentru ca cei care fac evaluarea să nu facă abuzuri. Să încercăm să creăm şi un altfel de mecanism al treptelor de salarizare”, a explicat ministrul sănătăţii.

El a adăugat că proiectul va putea fi finalizat sub o formă de draft până în vară, pentru ca apoi să fie dezbătut public până în toamna acestui an şi după aceea să fie legiferat.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a propus creşterea salariilor medicilor rezidenţi ca o metodă de a-i ţine pe medici în ţară.

„Una din soluţii sunt bursele pentru rezidenţi, pe care Colegiul Medicilor a propus-o anul trecut, care nu sunt purtătoare de impozite şi atunci creşterea este mai mare”, a punctat preşedintele CMR.

Prof. dr. Astărăstoae a evidenţiat faptul că aplicarea pe proiecte europene dă posibilitatea ca, în afara bursei venite din fondul statului român, un medic rezident să poată primi o bursă în plus.

„Pe an, fondul de salarii pentru rezidenţi este de 81 de milioane de euro pentru toţi rezidenţi, din care 40 de milioane de euro se întorc la stat sub formă de impozite. Transformarea acestui fond de salarii în fond de burse ar dubla în primă instanţă salariile.Noi, universităţile, trebuie să facem un proiect comun şi să aplicăm pe POSDRU, aşa cum am aplicat pentru doctoranzi, de data aceasta vom aplica pentru rezidenţi”, a subliniat preşedintele CMR.

Reprezentantul medicilor rezidenţi George Grădinaru a evidenţiat, în intervenţia sa, că medicii pleacă din ţară nu numai din cauza salariilor ci şi din cauza imaginii, a condiţiilor de pregătire, a modului cum sunt trataţi în sistemul medical.

El a opinat că, dacă s-ar reuşi dublarea salariilor medicilor rezidenţi care acum primesc în medie 200 de euro, s-ar putea stopa „exodul medicilor”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.