O secţiune istorică din Zidul Berlinului, înlăturată în pofida protestelor

0

Echipe de constructori, asistate de 250 de poliţişti, au înlăturat miercuri dimineaţă o parte din secţiunea istorică a Zidului Berlinului cunoscută drept East Side Gallery, pentru a face loc unui drum de acces către şantierul unui complex rezidenţial pe malul râului Spree, în pofida protestelor din ultimele săptămâni, relatează Associated Press şi BBC News.

Miercuri, la ora locală 05:00 (04:00 GMT), muncitorii au înlăturat patru bucăţi de zid, fiecare măsurând 1,2 m, pentru a face loc accesului către şantier, a anunţat poliţia.

Potrivit presei germane, nu au fost semnalate incidente în timpul operaţiunii, însă numărul protestatarilor la faţa locului era în creştere.

În total, urmează să fie înlăturată o porţiune de 22 din Zid.

La 1 martie, muncitorii firmei de construcţii au încercat să dezmembreze bucăţi din Zid, dar au fost nevoiţi să renunţe, după ce sute de protestatari i-au împiedicat.

Segmentele lipsă vor fi înlocuite după finalizarea construcţiei, a promis investitorul Maik Uwe Hinkel, pentru Bild.

East Side Gallery (Galeria de Est) este cea mai lungă secţiune rămasă din Zidul Belinului şi una dintre cele mai mari atracţii turistice din capitala Germaniei reunificate. Restaurarea sa recentă a costat municipalitatea peste 2 milioane de euro.

O altă mică porţiune din galerie a fost îndepărtată acum câţiva ani pentru a face loc lucrărilor de construcţie la o nouă sală sportivă şi de concerte.

Galeria de Est a fost transformată într-o veritabilă expoziţie în aer liber la câteva luni după ce Germania Democrată şi-a deschis graniţele, la 9 noiembrie 1989, şi este acoperită acum de desene murale realizate de 120 de artişti. Printre acestea se numără imaginea unui Trabant – automobilul-simbol al fostei RDG – care pare să treacă prin zid, ori sărutul frăţesc între fostul lider sovietic Leonid Brejnev şi omologul său est-german Erich Honecker.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.