România a înregistrat o balanţă pozitivă în sectorul cărnii de pasăre; exporturile au depăşit 250 milioane euro în 2012

România a exportat, în 2012, carne de pasăre în valoare de peste 250 milioane euro, în timp ce importurile au fost de numai 200 milioane euro, ţara înregistrând pentru prima dată o balanţă pozitivă în acest sector, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Sprijinim acest sector al cărnii de pasăre pentru că s-a dezvoltat extrem de bine în ultimii ani. Dacă până acum aveam o balanţă deficitară pentru România la exporturi, 2012 a fost primul an când am reuşit să avem exporturi mai mari decât importurile în sectorul cărnii de pasăre. România a exportat în 2012 carne de pasăre de peste 250 milioane euro în timp ce importurile au fost de numai 200 milioane euro. Cu toate acestea sectorul o duce destul de greu pentru că evaziunea fiscală reprezintă o problemă care afectează supravieţuirea sectorului”, a precizat acesta.

Constantin a subliniat toate aceste aspecte din sectorul cărnii de pasăre deoarece în urma discuţiilor avute cu producătorii au fost identificate soluţii pentru suplimentarea sprijinului financiar acordat de fonduri europene.

„Le-am promis şi am identificat soluţii să suplimentăm fondurile acordate din bani europeni prin PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – n.r.), care oricum nu erau suficiente nici la porc nici la pasăre, astfel încât toate cererile depuse de crescătorii de porc şi de păsări să fie finanţate. Vorbim de un necesar de 200 milioane euro anual pentru a sprijini acest sector”, a adăugat şeful MADR.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a întâlnit miercuri, la sediul MADR, cu membrii Consiliului Director ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO.

La discuţii au participat reprezentanţii Asociaţiei Fermierilor din Romania, Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole, Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România, Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Producători Agricoli din România, Patronatului Planta Romanica, Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dobrogea şi Federaţiei Oierilor de Munte.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.