EUR
USD
GBP
CHF
AUD
CAD
BGN
RUB
ZAR
BRL
CNY
INR

Transelectrica şi Transgaz, trecute în subordinea Ministerului Finanţelor

0

Guvernul a aprobat miercuri ordonanţa de urgenţă care prevede trecerea Transelectrica şi Transgaz în subordinea Ministerului Finanţelor Publice din cea a Ministerului Economiei, a afirmat premierul Victor Ponta, după şedinţa Executivului.

„S-a aprobat astăzi ordonanţa. O să-i rog pe ministrul Energiei şi pe ministrul Finanţelor să vă dea toate detaliile. Vă pot confirma că am aprobat astăzi ordonanţa în forma propusă de cei doi miniştri, în aşa fel încât ameninţarea de infringement să fie practic înlăturată. Săptămâna viitoare venim cu nota în Guvern şi aprobăm tot ceea e de aprobat pentru consumatorul vulnerabil, deci practic ambele semnale de la Bruxelles se îndeplinesc”, a spus Ponta, după şedinţa de Guvern.

Procedura a fost necesară în scopul respectării principiilor separării concepute pentru evitarea oricărui conflict de interese şi pentru implementarea măsurilor asumate de România prin acorduri internaţionale.

Potrivit Notei de fundamentare, proiectul a fost iniţiat pentru a se asigura, în regim de urgenţă, atât respectarea principiilor separării, cât şi celeritatea derulării unor măsuri asumate de România prin acorduri internaţionale, dar a căror reglementare de bază rezidă în acte normative de nivelul legii.

De asemenea, prin proiect se propune preluarea şi ducerea la îndeplinire de către Ministerul Finanţelor Publice a procedurilor aflate în derulare la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă privind selecţia managementului privat, conform prevederilor legale, pentru cele două societăţi comerciale. În acest sens, Ministerul Finanţelor Publice urmează să se subroge în toate drepturile şi obligaţiile Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie în numele Ministerului Economiei.

Statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 56,07% din capitalul social al Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica’, celelalte acţiuni fiind deţinute de Fondul Proprietatea, respectiv 13,49%, de acţionari persoane juridice – 13,79%, de acţionari persoane fizice – 7,68% şi de S.I.F. Oltenia – 6,34%.

Capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz este deţinut de statul român în proporţie de 73,51%, celelalte acţiuni fiind deţinute de Fondul Proprietatea – 14,99%, de persoane fizice – 6,38% şi de persoane juridice – 5,12%.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.