EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Un tânăr de 19 ani a dezvoltat o tehnologie care ar putea elimina 7,25 milioane tone de deşeuri de plastic

0

Boyan Slat, în vârstă de 19 ani, şi-a dezvăluit planurile de a crea un dispozitiv de curăţare a apelor, care ar putea elimina 7.250.000 de tone de deşeuri din plastic din oceanele lumii. Dispozitivul are în componenţă un sistem de braţe plutitoare şi platforme de prelucrare, unghiul braţelor determinând deşeurile din plastic să se deplaseze în direcţia platformelor, acolo unde sunt separate de plancton, filtrate şi depozitate pentru reciclare, relatează Inhabitat.com.

La şcoală, Boyan Slat a iniţiat un proiect care analizează dimensiunea şi cantitatea de particule din plastic din zonele de gunoi existente în apele oceanelor. Lucrarea sa finală a câştigat mai multe premii de la Universitatea de Tehnologie Delft, inclusiv premiul pentru cel mai bun design tehnic. Boyan a continuat să îşi dezvolte conceptul în timpul verii anului 2012 şi l-a prezentat câteva luni mai târziu la TEDxDelft 2012.

Slat a descoperit o organizaţie non-profit, Fundaţia pentru Curăţarea Oceanică, care acum este responsabilă pentru dezvoltarea tehnologiilor propuse de acesta. Soluţia sa ingenioasă ar putea salva sute de mii de animale acvatice în fiecare an şi ar reduce acumularea de poluanţi (inclusiv PCB şi DDT) în lanţul alimentar.

Se estimează că procesul de curăţare ar avea nevoie de aproximativ cinci ani, determinând în acelaşi timp şi o creştere a gradului de conştientizare cu privire la zonele cu deşeuri din plastic, care se extind tot mai mult în întreaga lume.

Pe siteul său, Slat spune că, “Una din problemele muncii preventive este aceea că nu există nicio imagine clară a acestor «petice de gunoi», deoarece reziduurile sunt dispersate de-a lungul a milioane de kilometri pătraţi. Totuşi, prin amplasarea dispozitivelor noastre de curăţare, gunoiul se va acumula de-a lungul braţelor, ceea ce ar face posibilă vizualizarea cantităţii de gunoi din oceanele planetei. Trebuie să promovăm importanţa reciclării şi reducerea consumului nostru de ambalaje din plastic”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.