EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Valul de frig neobişnuit continuă să afecteze o mare parte din Europa

Valul de frig neobişnuit care a cuprins în acest sfârşit de martie o mare parte din Europa va continua odată cu apropierea Paştelui /catolic/, în principal în Germania şi în Marea Britanie, unde temperaturile vor fi, potrivit previziunilor, mai mici decât în perioada Crăciunului, relatează miercuri AFP.

În Marea Britanie, specialiştii din domeniul meteorologic prezic că frigul va continua până în a doua jumătate a lunii aprilie, îndeosebi în Scoţia şi în Irlanda de Nord.

Peste 3.000 de locuitori din partea de vest a teritoriului scoţian sunt privaţi de electricitate de aproape o săptămână, în timp ce căile rutiere rămân blocate din cauza unor viscole puternice şi troiene.

În nordul Irlandei, Royal Air Force /RAF/ a trebuit să aprovizioneze miercuri fermele rămase total izolate pentru a doua zi consecutiv. Sute de animale erau prinse sunt straturi groase de zăpadă ce atingeau şase metri.

Nord-estul Germaniei se confruntă în martie cu cea mai rece iarnă din ultimii 130 de ani, a indicat miercuri Agenţia germană de meteorologie /DWD/.

Cu o medie de minus 2 grade Celsius înregistrată la Berlin şi în regiunile Brandenburg şi Saxonia Anhalt şi cu temperaturi ce ar putea coborî până la minus 10 grade Celsius noaptea, martie 2013 este pe cale să devină luna cea mai rece de la introducerea primelor măsurători de temperatură în 1881.

Paştele ar urma să fie în Germania mai friguros decât Crăciunul din 2012, când, pe 24 decembrie, s-au înregistrat temperaturi de până la 19 grade Celsius.

În Suedia, primăvara întârzie de asemenea să sosească. Mugurii n-au apărut şi zăpada este prezentă în cea mai mare parte a ţării.

Temperaturile, sub cele normale de sezon, nu sunt desigur glaciale, dar ele au determinat totuşi păsările migratoare, a căror sosire simbolizează zilele frumoase, să se întoarcă din drum.

Se aşteaptă totuşi o încălzire a vremii în numeroase ţări din Europa de Est, îndeosebi în Polonia, unde, după un început de martie foarte friguros, soldat cu 25 de morţi, temperaturile sunt acum uşor pozitive în cursul zilei.

Este cazul şi în Lituania, Slovacia şi Republica Cehă, unde mercurul termometrului va urca sensibil în următoarele zile, rămânând însă sub valorile normale de sezon.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata