82 ani de închisoare pentru 10 hoţi de bijuterii români; justiţia britanică nu va fi indulgentă, avertizează un magistrat

Zece români, membri ai unei bande, au fost condamnaţi, joi, de un tribunal din Londra, la sentinţe totalizând 82 ani şi 10 luni de închisoare pentru furtul unor bijuterii din aur în valoare de peste 1 milion de lire sterline, relatează The Guardian şi Sky News.

Marius Barbu /25 ani/, Vasile Batarga /23 ani/, Ioan Gavriliţ, /26 ani/ şi Iulian Culba /22/ au primit câte 9 ani şi 4 luni de detenţie, Iulian Roman /21 ani/ va ispăşi 9 ani şi 6 luni de închisoare, iar Constantin Irina /30 ani/ 8 ani. Georghe Macovei /23 ani/ şi Ovidiu Gabor /25 ani/ au fost condamnaţi la câte 7 ani de detenţie, Puiu-Dănuţ Păunescu /26 ani/ a primit 7 ani şi 3 luni, iar Cătălin Paise /20 ani/, 6 ani şi 9 luni.

Românii şi-au recunoscut faptele şi nu aveau condamnări anterioare. Ei vor fi extrădaţi după ce îşi vor ispăşi pedepsele.

Cei zece au venit în Marea Britanie în unicul scop de a comite furturi şi nu au muncit cinstit nicio zi cât s-au aflat pe teritoriul britanic, a subliniat judecătorul Timothy Pontius de la tribunalul londonez Old Bailey.

Pronunţând verdictul, magistratul s-a referit şi la temerile că un val de imigraţie din România şi Bulgaria, după ridicarea restricţiilor în 2014, va duce la o creştere a infracţionalităţii

. „Oricine vine în Marea Britanie, indiferent din ce parte a lumii, cu intenţia de a comite infracţiuni grave, trebuie să înţeleagă clar că un astfel de abuz de ospitalitate a acestei ţări şi poporului său trebuie sever pedepsit”, a avertizat judecătorul.

„Este de la sine înţeles că, cu cât infracţiunea va fi mai gravă, cu atât mai severă va trebui să fie pedeapsa. Nimeni nu trebuie să îşi închipuie vreun moment că tribunalele din Marea Britanie vor fi indulgente. Pedepse ca acestea trebuie să acţioneze ca un factor puternic de descurajare nu numai pentru infractorii locali, ci şi pentru cei de import”, a subliniat magistratul.

În rechizitoriul său, procurorul Jonathan Polnay a arătat: „A fost o conspiraţie sofisticată, bine pusă la punct, având ca ţintă bijuterii. Toţi inculpaţii sunt români. Aceştia sunt bărbaţi relativ tineri, care au venit în această ţară ca să fure”.

Răufăcătorii au întreprins şapte incursiuni în şase luni, golind vitrinele şi reuşind să fugă înainte de sosirea poliţiei alertate de alarme. Au fost prinşi după ce poliţia a supravegheat tabăra improvizată unde se adăposteau, pe un teren viran în apropierea autostrăzii A12 din Essex. Doar o parte din prada furată a fost recuperată.

După ce a fost arestat, Ovidiu Gabor, de 25 ani, le-a spus poliţiştilor: „Nu-mi pasă, mă duc la închisoare ca în vacanţă”.

Banda a reuşit să fure, anul trecut, aur în valoare de peste 1,1 milioane de lire, din care numai 135,580 au fost recuperate. Erau vizate bijuterii deţinute de asiatici şi turci, unde se găseau mari cantităţi de aur cu multe carate, care puteau fi topite şi vândute.

Alte două tentative de jaf au fost abandonate. Hoţii au fost prinşi în flagrant delict, în timpul unei tentative de jaf la Turnpike Lane, la nord de Londra, în septembrie. Un bărbat vârstnic a fost rănit, fiind lovit cu un ciocan, înainte ca poliţiştii să opereze arestările cu ajutorul unor pistoale cu electroşocuri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.