ANI: Până la depunerea jurământului de judecător la CCR, Daniel Morar nu se află în stare de incompatibilitate

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) precizează, într-un răspuns trimis joi , că exercitarea de către Daniel Morar a funcţiei de prim adjunct al procurorului general al României până la data depunerii jurământului de judecător al Curţii Constituţionale nu este de natură să genereze o stare de incompatibilitate.

ANI arată că, prin decretul nr. 326 din 25 martie 2013, privind numirea unui judecător la Curtea Constituţională, se dispune numirea lui Daniel Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, începând cu data de 9 iunie 2013, pentru un mandat de nouă ani.

Potrivit ANI, art. 62 din Legea nr. 47/1992 republicată privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale prevede faptul că, în cazul în care candidatul ocupă o funcţie incompatibilă cu aceea de judecător al Curţii Constituţionale sau face parte dintr-un partid politic, acordul trebuie să cuprindă angajamentul candidatului de a demisiona, la data numirii, din acea funcţie sau din partidul politic al cărui membru este.

De asemenea, art. 63 din acelaşi act normativ prevede faptul că: „(1) Judecătorii Curţii Constituţionale vor depune, în faţa Preşedintelui României şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, următorul jurământ: ‘Jur să respect şi să apăr Constituţia, îndeplinindu-mi cu bună-credinţă şi fără părtinire obligaţiile de judecător al Curţii Constituţionale. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!’; (2) Jurământul se depune individual. Judecătorii Curţii îşi vor exercita funcţia de la data depunerii jurământului”.

Regimul incompatibilităţilor incident în speţă este cel reglementat de legea aplicabilă instituţiei publice în care persoana îşi desfăşoară activitatea.

De asemenea, în conformitate cu dispoziţiile art. 33 alin (15) din Legea nr. 303/2004 republicată privind statutul judecătorilor şi procurorilor, judecătorii Curţii Constituţionale care, la data numirii, aveau funcţia de judecător sau de procuror au dreptul, la încetarea mandatului, să revină la postul deţinut anterior.

„Din interpretarea sistematică a textelor de lege, rezultă următoarele: Daniel Morar, prim adjunct al procurorului general al României, va exercita efectiv funcţia de judecător la Curtea Constituţională numai după depunerea jurământului individual. Pe cale de consecinţă, existenţa unor potenţiale stări de incompatibilitate, din perspectiva Legii nr. 47/1992, poate interveni numai de la acea dată. Dat fiind faptul că la încetarea mandatului de judecător la Curtea Constituţională persoana care avea funcţia de judecător sau procuror are posibilitatea să îşi reia activitatea anterioară numirii, rezultă faptul că şi până la data exercitării efective a funcţiei de judecător la Curtea Constituţională, persoana în cauză poate desfăşura activitatea de procuror sau judecător, fără să fie în stare de incompatibilitate”, precizează ANI.

Pe 13 martie, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Daniel Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de nouă ani, începând cu data de 9 iunie.

Decizia lui Traian Băsescu vine ca urmare a faptului că, în luna iunie expiră mandatul a trei judecători de la CCR: Aspazia Cojocaru, desemnată de Camera Deputaţilor, Acsinte Gaspar, care a fost numit de Preşedinţie, şi Ion Predescu, din partea Senatului.

Astfel, şeful statului l-a propus pe Daniel Morar ca urmare a expirării mandatului lui Acsinte Gaspar.

Începând cu 2 octombrie 2012, Daniel Morar a preluat pentru o perioadă de şase luni interimatul Ministerului Public, iar pe data de 25 martie, Secţia de procurori a CSM a prelungit cu şase luni detaşarea lui Morar în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PÎCCJ.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.