ANRE: Numărul certificatelor verzi alocate va scădea, cel mai mult pentru energia solară

Numărul certificatelor verzi pe MWh alocate producătorilor de energie regenerabilă va fi redus pentru instalaţiile eoliene, hidrocentrale şi pentru energia solară, potrivit Raportului cu privire la analiza de supracompensare a sistemului de promovare prin certificate verzi a energiei din surse regenerabile de energie pentru anul 2012, realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

ANRE a discutat, în cadrul Comitetului de Reglementare de vineri, Raportul de analiză cost-beneficiu pentru anul 2012, care a relevat faptul că în piaţă există supracomensare în urma numărului de certificate verzi acordate în cele trei domenii, potrivit unui comunicat transmis vineri de ANRE.

Astfel, numărul de certificate vezi pentru instalaţiile eoliene noi va scădea de la 2 certificate/MWh la 1,5, pentru instalaţiile eoliene reutilizate, de la 2 certificate pe MWh la 1,3, pentru centrale hidro noi, cu o putere de până în 10 MW, de la 3 certificate la 2,3, iar pentru solar, de la 6 certificate la 3 certificate verzi.

Reducerea numărului de certificate verzi urmează să fie aplicată prin de Hotărâre de Guvern, în conformitate cu prevederile legale, conform sursei citate.

‘Mecanismul de revizuire a numărului de certificate rezultat în urma analizei de supracompensare se bazează pe recalcularea anuală, pe durata de aplicare a schemei de sprijin, a numărului de certificate verzi/MWh astfel încât rata internă de rentabilitate (RIR) pentru fiecare tehnologie, pentru noii intraţi, la nivel agregat, să fie egală cu valoarea RIR de referinţă rezultată din analiza cost-beneficiu stabilită la autorizarea sistemului de promovare. În cazul în care se evidenţiază o tendinţă de creştere a ratei interne de rentabilitate cu mai mult de 10% faţă de nivelul de referinţă Guvernul ar urma să reducă numărul de certificate verzi pentru tehnologia respectivă’, este menţionat în comunicat.

Analiza ANRE a vizat raportul cost-beneficiu cu actualizare efectuată la nivel agregat pentru fiecare categorie de tehnologie de producere a energiei din surse regenerabile, cu luarea în considerare a indicatorilor rezultaţi din medierea costurilor şi conform capacităţilor prognozate a fi puse în funcţiune.

Analiza de supracompensare se realizează anual pe perioada în care această activitate este promovată prin schema de sprijin prin certificate verzi, pe baza evoluţiei indicatorilor ce vizează nivelul mediu al investiţiei specifice, nivelul mediu al costurilor, variabile specifice, nivelul mediu al costurilor fixe specifice, nivelul mediu al factorului de capacitate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.