EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Astenia de primăvară afectează preponderent femeile

0

Cazurile de „astenie de primăvară” sunt uzuale în această perioadă, a arătat într-o informare de presă, dr. Tudor Ciuhodaru de la Spitalul Clinic Judeţean „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

„În general sunt paciente cu vârste cuprinse între 18 şi 32 de ani ce acuză cefalee, astenie, vertij, palpitaţii sau tulburări de somn. Este necesară o evaluare completă clinică, imagistică şi biologică, iar atunci când starea clinică se ameliorează tratamentul poate fi continuat în ambulatoriu.

Astenia de primăvară afectează preponderent femeile ce descriu un adevărat cortegiu de simptome neplăcute: oboseală, lipsa puterii de concentrare, nervozitate, insomnie, palpitaţii, cefalee, apatie, lipsa formei fizice. Mai mult, manifestările asteniei nu se limitează numai la senzaţii subiective, ci pot apărea scăderi ale tensiunii arteriale, tulburări de echilibru sau tulburări de ritm cardiac. Toate acestea se datorează efortului adaptativ al organismului la variaţiile de temperatură, ritm nictemeral, umiditate pe fondul carenţelor de vitamine şi oligoelemente, precum şi epuizarea rezervelor energetice la ieşirea din iarnă având drept consecinţă scăderea imunităţii şi creşterea susceptibilităţii emoţionale” explică medicul.

Dr. Ciuhodaru reaminteşte că sub această simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze şi de aceea este bine să se facă o evaluare de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic.

Referitor la modul cum pot fi combătute toate aceste lucruri neplăcute, dr. Ciuhodaru recomandă o alimentaţie corespunzătoare, cură de vitamine, odihnă corespunzătoare, corelată cu mişcarea în aer liber.

„Puteţi opta pentru un aport crescut de vitamine în lunile care conţin în nume litera „r”, cum ar fi ianuarie, februarie, martie, aprilie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie, cu menţiunea că acestea nu înlocuiesc ci doar completează o alimentaţie variată ce include salate, fructe şi legume. Vitaminele A şi C cresc rezistenţa organismului la infecţii, iar vitamina B12 şi preparatele de fier combat anemia. Verdeţurile de sezon sunt utile în această perioadă, iar salata verde, urzicile şi spanacul fac minuni pentru cei afectaţi de astenie. Alte alimente utile sunt fructele, întrucât cele cu un conţinut bogat în vitamina C, precum sunt merele, citricele, măceşele, contribuie cu succes la reducerea stărilor de oboseală cronică iar drojdia de bere ajută la refacerea formei fizice şi psihice datorită complexului de vitamine B.

E necesară o planificare corespunzătoare o programului, cu respectarea orelor de somn şi evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale, dar şi mişcare”, spune dr. Ciuhodaru.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.