Cipru: Restricţiile bancare ar putea fi ridicate peste o lună

Restricţiile privind mişcările de capital introduse în Cipru pentru a evita o ieşire masivă de fonduri ar putea fi ridicate la finele lunii aprilie, a declarat joi ministrul cipriot al afacerilor externe, Ioannis Kasoulides, transmite AFP.

Băncile comerciale cipriote şi-au redeschis joi porţile după 12 zile de închidere, însă clienţilor le-au fost impuse restricţii fără precedent în zona euro pentru a evita o fugă masivă a capitalurilor. Retragerile de numerar de la ATM-uri au fost limitate la 300 de euro pe zi, iar suma de bani cash cu care se poate ieşi din ţară a fost limitată la 1.000 euro de persoană.

‘Anumite restricţii vor fi ridicate treptat şi, probabil, peste o lună potrivit estimărilor Băncii centrale, restricţiile vor fi eliminate complet’, a declarat presei Kasoulides. Iniţial, guvernul cipriot a estimat că aceste controale vor fi impuse timp de o săptămână dar că ele vor fi supuse revizuirii.

Urmând exemplul preşedintelui cipriot Nicos Anastasiades, ministrul de externe a lăudat comportamentul matur şi responsabil al populaţiei în această perioadă de criză. Redeschiderea băncilor cipriote s-a derulat în mod calm, afluenţa populaţiei diminuându-se în cursul după-amiezii. ‘Totul a funcţionat în mod ordonat’, a precizat Kasoulides.

Impunerea de controale de capital contravine în mod normal legislaţiei europene privind libera mişcare a capitalului, dar poate fi justificată dacă sunt considerate necesare pentru menţinerea stabilităţii financiare.

La începutul săptămânii, comisarul european pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier, a subliniat că Ciprul poate impune controale asupra mişcărilor de capital însă numai pentru o perioadă scurtă de timp. ‘Este vorba de restricţii care ar putea dura numai câteva zile’, a precizat comisarul european.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.