Ciprul nu are intenţia de a părăsi zona euro, dă asigurări preşedintele ţării

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat vineri că Ciprul nu are intenţia de a părăsi zona euro, asigurând populaţia că situaţia este ‘sub control’ după programul de asistenţă convenit cu Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Declaraţiile preşedintelui vin la o zi după ce băncile cipriote şi-au redeschis porţile după aproape două săptămâni în care au fost închise în ideea de a evita panica în rândul deponenţilor.

‘Nu avem intenţia de a ieşi din zona euro’, a spus Nicos Anastasiades la o conferinţă a funcţionarilor publici. ‘În niciun caz nu vom face experimente cu viitorul ţării noastre’, a adăugat el.

În schimb, Anastasiades, care a fost numit în funcţie la începutul lunii, i-a criticat pe partenerii din zona euro acuzându-i că au impus ‘cereri fără precedent care au obligat Cipru să devină un experiment’.

Pentru prima dată de la debutul crizei datoriilor în Europa, deponenţii băncilor din Cipru au fost obligaţi să suporte o parte din costurile planului destinat menţinerii Ciprului pe linia de plutire.

‘Am evitat riscul intrării în incapacitate’, a apreciat Nicos Anastasiades. ‘În pofida tragediei, situaţia este ţinută sub control’, a adăugat Anastasiades.

Băncile cipriote şi-au reluat vineri dimineaţă programul obişnuit, dar se află în continuare sub un regim de restricţii severe în ceea ce priveşte mişcările de capital pentru a evita transferurile şi extragerile masive. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.