EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Gheorghe Ialomiţianu (PDL): Nu se mai pune problema ca pensiile şi salariile să nu poată fi plătite

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de finanţe în Guvernul Boc, susţine că nu se mai pune problema ca pensiile şi salariile să nu poată fi plătite deoarece România este stabilă în momentul de faţă ca urmare a măsurilor luate în perioada 2010-2011.

„Nu mai avem situaţia din anul 2010 când aveam un sistem de cheltuieli nesustenabil care nu putea fi susţinut financiar. România în momentul de faţă este stabilă din punct de vedere financiar ca urmare a măsurilor luate în perioada 2010-2011. De ce declaraţia domnului Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Serverin? Pentru că liderii USL au promis foarte mulţi bani pentru autorităţile locale şi s-a observat că în anul 2013 au dat mai puţini bani administraţiei locale decât în anul 2012. De asemenea, o serie de promisiuni nu pot fi rezolvate, cum sunt reducerea taxelor şi a impozitelor, şi atunci a venit şi reacţia domnului Sorin Frunzăverde că avem o problemă bugetară. Încasările bugetare nu sunt mulţumitoare, au fost tăiate fonduri pentru investiţii, s-au redus locurile de muncă din sectorul privat, dar şi salariile din sectorul privat. Acestea sunt problemele cu care se confruntă autorităţile locale”, a explicat fostul ministru de finanţe.

Sursa citată a precizat referitor la efortul bugetar privind rambursarea împrumuturilor către FMI că nu este nici un efort bugetar pentru rambursarea acestora cu excepţia dobânzilor.

„Numai dobânzile sunt prinse în bugetul de stat, care sunt de 150 de milioane de euro. Tranşele sunt rambursate de către Banca Naţională care are buget separat, iar tranşa pe care trebuie să o ramburseze Guvernul nu este prinsă în bugetul de stat, va trebui să o ramburseze printr-un nou împrumut”, a spus Ialomiţianu.

În legătură cu Ordonanţa 3/2013 privind reducerea unor arierate, Gheorghe Ialomiţianu a spus că aceasta blochează pur şi simplu activitatea autorităţilor locale pentru că toţi banii se vor duce pe arierate.

„Autorităţile locale trebuie să-şi reducă arieratele existând riscul ca unele primării să fie blocate pentru că, în momentul în care nu-ţi plăteşti arieratele, primăriile vor avea conturile blocate. Există riscul ca multe primării să fie închise. Eu am cerut Ministerului de Finanţe să prezinte Comisiei de buget-finanţe din care fac parte până la sfârşitul săptămânii viitoare situaţia primăriilor care nu vor putea funcţiona şi am depus şi un amendament, iar deputaţii din USL au fost de acord ca să lăsăm primăriile să-şi plătească salariile. Sunt multe primării în România care nu pot trăi din venituri proprii, adică din taxele şi impozitele locale. Au fost de acord toţi membrii comisiei, dar s-a amânat aprobarea legii până ce Ministerul de Finanţe ne va spune câte primării vor fi închise”, a mai afirmat Gheorghe Ialomiţianu.

Acesta susţine că Guvernul Boc a plătit din fondul de rezervă arieratele şi numai aşa au fost reduse, dar în nici un caz nu au blocat primăriile. Fostul ministru de finanţe a adăugat că în decembrie 2011 nivelul arieratelor la nivel naţional era de 800 de milioane de lei din care 700 de milioane la nivelul autorităţilor locale şi 100 de milioane la nivel central, „dar s-a pornit în anul 2009 de la un nivel al arieratelor de 4 miliarde de lei vechi”. Ialomiţianu spune că arieratele trebuie plătite pentru că altfel agenţii economici la rândul lor nu-şi mai pot desfăşura activitatea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata