În centrul de detenţie pentru minori vizitat de Papa Francisc sunt şi cinci tineri români

În penitenciarul pentru minori Casal del Marmo, de la periferia din nordul Romei, vizitat de Papa Francisc în Joia Mare, şi unde s-a desfăşurat ceremonia „spălării picioarelor”, se află 49 de tineri deţinuţi, printre care şi cinci români, informează cotidianul La Repubblica de la Roma.

Deţinuţii, care în fiecare zi studiată şi lucrează, provin din numeroase ţări: 11 sunt italieni, iar 38 sunt străini, aproape toţi străinii provenind din ţări din estul Europei şi din nordul Africii. Câţiva tineri sunt de etnie romă.

Printre cei 49 de deţinuţi – potrivit datelor difuzate de Ministerul Justiţiei de la Roma – 38 sunt băieţi şi 11 sunt fete, cu vârste cuprinse între 14 şi 21 de ani. În 2012, deţinuţii prezenţi în închisoarea pentru minori Casal del Marmo erau 251 (172 de băieţi şi 79 de fete), informează principalul cotidian roman.

Aceştia sunt deţinuţi sub diferite acuzaţii, printre care delicte împotriva patrimoniului, furturi, jafuri, dar şi două cazuri de omucidere şi trei de violenţă sexuală.

Printre cei 38 de străini prezenţi la Casal del Marmo, cinci băieţi provin din România, 13 din alte ţări europene, printre care patru fete din Bosnia, un băiat din Croaţia, o fată din Macedonia, un tânăr din Muntenegru şi şase din Serbia. Alţi 19 tineri provin din ţări africane, iar unul este din Ecuador, notează publicaţia amintită.

Aceştia studiază în fiecare zi şi au la dispoziţie şapte profesori. Cine nu studiază, poate lucra în ferma închisorii. În timpul liber, deţinuţii fac sport, o activitate considerată „esenţială pentru adolescenţi” de directoarea penitenciarului, Liana Giambartolomei. Centrul de detenţie dispune de o suprafaţă de circa 12.000 de metri pătraţi, de o grădină şi un parc, de un teren de fotbal şi unul de volei.

„Prezenţa medie a tinerilor în acest penitenciar este de circa 58 de zile”, a explicat un reprezentant al Asociaţiei „Antigone” (pentru drepturile deţinuţilor), care a vizitat recent Casal del Marmo.

După activitatea didactică, după munca în fermă şi după masa de prânz (care este servită între orele 12:45 şi 15:30), tinerii deţinuţi rămân închişi în celule. De trei ori pe săptămână, ei pot telefona acasă, un moment aşteptat cu nerăbdare de toţi, deoarece părinţii lor trăiesc, în marea lor majoritate, în străinătate. Activităţile sportive se desfăşoară începând cu ora 16:30, iar la ora 19:00 este servită cina (în total sunt servite cinci mese pe zi). La ora 19:45 tinerii deţinuţi se întorc în celulele lor, precizează La Repubblica.

În fiecare sâmbătă se desfăşoară şedinţa de redacţie a ziarului penitenciarului, care se numeşte „Punto e a capo”. (Punct şi nou paragraf).

În incinta centrului de detenţie se află şi o infirmerie. După datele difuzate de Asociaţia „Antigone”, 30% dintre tinerii deţinuţi sunt supuşi la tratament psihiatric.

În cursul vizitei sale la Casal del Marmo, în Joia Mare, Papa Francisc a vorbit cu toţi deţinuţii, care i-au cântat la chitară şi i-au dăruit o cruce de lemn. La rândul său, Papa Bergoglio le-a oferit tuturor deţinuţilor cozonaci şi ouă de ciocolată, cu ocazia Paştelui catolic, care va fi sărbătorit pe 31 martie, informează publicaţia menţionată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.