Patru tehnologii bizare inspirate de natură

Printre cele mai bune proiecte de management al apei, create de studenţi, se numără un sistem de răcire destinat păstrării alimentelor, care a fost inspirat de aripile albinelor, dar şi o tehnologie de colectare a apei, inspirată de o pânză de păianjen, relatează Fastcoexist.com.

Înainte să ajungem noi, oamenii, pe această planetă, natura se descurca destul de bine de una singură, creând un sistem eficient în care totul funcţiona în armonie. Putem învăţa ceva din asta? Bio-mimica este un domeniu de proiectare în curs de dezvoltare, care preia cele mai bune idei din natură şi le adaptează necesităţilor umane.

Institutul 3.8 de Bio-mimică a organizat recent un concurs pentru studenţii universitari, în vederea realizării unor proiecte noi referitoare la managementul apei. Din 68 de proiecte care provin din 18 ţări, juriul a ales patru concepte ca fiind cele mai bune exemple de design inspirat de natură.

Citeste si:  Proiecte de aproape 400 milioane euro, depuse in Regiunea Centru pe programul REGIO

 

1.      TILLANDSIA LANDBECKII

Tillandsia lanbeckii este o plantă care creşte cu uşurinţă în regiunea uscată Atacama din Chile. O echipă din Santiago a propus un sistem de colectare a particulelor de apă din atmosferă, care imită abilitatea plantei de a se alimenta cu apă în condiţiile în care totul în jurul său este uscat. Echipa crede că un astfel de sistem i-ar putea ajuta pe agricultorii locali, a căror existenţă este ameninţată de secetă.

 

2.      STUPUL DE ALBINE

O echipă de la Colegiul Universitar Artesis, din Belgia, a propus un proiect numit “Capsula Timpului”, care are drept obiectiv îmbunătăţirea eficienţei “răcirii prin evaporare”, ca bază pentru o tehnologie destinată depozitării bunurilor perisabile. Studenţii au observat că albinele bat din aripi în interiorul stupilor, pentru a obţine un efect asemănător (împrăştiind polen, care are rolul unui dezinfectant natural). Proiectul reproduce această idee, folosindu-se de o serie de ventilatoare, de o piscină cu apă şi de uleiul de eucalipt.

Citeste si:  Proiectele pentru instalarea tinerilor fermieri pot fi depuse de miercuri (1 septembrie 2010)

 

3.    BRANHIILE PEŞTILOR

O echipă de la Universitatea din Toronto a realizat un proiect inspirat de modul în care peştii respiră sub apă. Conceptul încorporează o membrană care filtrează aerul din ţevi, în timp ce apa este lăsată să curgă. “Pentru a putea respira, peştii se bazează pe procesul de separare a oxigenului din apă. Atunci când ne uităm cu atenţie la branhii, realizăm că principiul de bază aplicat de aceste organisme ar putea fi replicat, creând un dispozitiv eficient, adaptabil şi multi-funcţional”, spune Rebecca Dziedzic, un membru al echipei.

Citeste si:  Satira antiErdogan - legală

 

4.      PÂNZE DE PĂIANJEN

În cele din urmă, o echipă din Yucatan, Mexic, a proiectat un dispozitiv care colectează roua şi apa de ploaie, numit Chaac-ha. Inspirat de o plantă înrudită cu ananasul, şi de o anumită pânză de păianjen, dispozitivul are la bază o pânză de teflon aşezată peste o structură, cu un rezervor de colectare a lichidului poziţionat sub construcţie. Echipa spune că este un sistem ieftin, curat şi capabil să adune cinci litri de lichid pe noapte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata