EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Preşedintele Ciprului decide reducerea salariului său cu 25%

0

Preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, a decis o reducere cu 25 % a salariului său, iar miniştrii îşi vor primi salariile mai mici cu 20 %, a indicat joi un consilier prezidenţial, în timp ce ţara trece printr-o criză gravă economică şi financiară, relatează AFP.

Preşedintele Anastasiades ”l-a autorizat deja pe contabilul general să-i reducă salariul cu 25 %”, a declarat presei Constantinos Petrides, subsecretar la preşedinţie, adăugând că o reducere cu 20 % se aplică în cazul salariilor miniştrilor.

Toţi vor renunţa, printre altele, la cel de-al 13-lea salariu.

Şeful statului cipriot le-a mulţumit joi compatrioţilor săi pentru ”simţul mare de responsabilitate” la redeschiderea băncilor, după 12 zile, cât au fost închise, în timp ce ţara s-a străduit să evite falimentul.

”Aş vrea să le mulţumesc ciprioţilor pentru maturitatea şi calmul de care dau dovadă în relaţiile lor cu băncile”, a scris preşedintele, în greacă şi engleză, pe contul său pe Twitter, în timp ce preşedinţia saluta într-un comunicat ”simţul mare de responsabilitate” al locuitorilor.

Guvernul cipriot a numit joi o comisie pentru a întreprinde o anchetă în legătură cu eventuale infracţiuni care au provocat deruta băncilor din Cipru.

Comisia va fi însărcinată să stabilească dacă există ”responsabilităţi infracţionale, civile sau politice” la originea crizei bancare, a afirmat Petrides

Ea va fi formată din trei foşti judecători ai Curţii Supreme: George Pikis, Panayiotis Kallis şi Yiannakis Constantinides.

”Ansamblul deciziilor, actelor şi omisiunilor la toate nivelurile – de la decizii politice la cele ale comitetelor de conducere ale băncilor sau ale regulatorilor bancari, precum şi ale oricărei alte persoane – va trebui să fie examinat ”, a precizat Petrides.

Miercuri, o comisie parlamentară de supraveghere i-a cerut Băncii Centrale a Ciprului să-i furnizeze lista cu persoane care au transferat fonduri în afara ţării cu puţin timp înainte de anunţarea unui plan european de salvare a Ciprului de la faliment, plan ce prevede o taxă excepţională pe depozite bancare.

Deputaţii socialişti l-au autorizat pe directorul Băncii Centrale să facă publice finanţele lor personale, pe cele ale soţiilor lor şi ale copiilor lor, făcând apel la toţi politicienii să procedeze la fel.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.