Preşedintele Franţei vrea impozite de 75% pentru salariile mai mari de 1 milion de euro

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat joi că acele companii care acordă angajaţilor salarii mai mari de un milion de euro vor trebui să plătească un impozit de 75% pe acele salarii, după ce planul său anterior vizând supraimpozitarea persoanelor înstărite a fost respins de curtea constituţională, transmite Reuters.

Hollande a apreciat că transferarea poverii impozitelor dinspre milionari spre companii ar fi o modalitate pentru a-i face pe cei mai bogaţi francezi să contribuie la ieşirea din criză. Preşedintele francez speră că noua propunere, care are nevoie însă de aprobarea Parlamentului, va determina companiile să reducă pachetele salariale acordate directorilor într-un moment în rata şomajului creşte, iar angajaţilor li se cere să accepte salarii mai mici.

‘Obiectivul meu principal este inversarea tendinţei de creştere a ratei şomajului’, a explicat Francois Hollande într-un interviu acordat postului de televiziune France 2.

Economia franceză a stagnat în ultimii doi ani, iar rata şomajului a crescut timp de 19 luni consecutive până la nivelul de 10,6%, un nivel fără precedent după 1999. În pofida situaţiei grave în care se află economia, Hollande a evitat să introducă tăieri de cheltuieli cum au făcut alte state europene iar joi a subliniat că n va adopta această cale chiar dacă Franţa va rata în acest an ţinta de deficit de 3% din PIB.

Popularitatea lui Hollande a scăzut mai rapid decât oricare alt preşedinte francez după ce a nemulţumit partidele de stânga cu măsuri pro-companii, în ideea stimulării creşterii, cât şi oamenii de afaceri cu taxe mari care nu au reuşit să oprească creşterea şomajului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.