EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Sibiu: Un obicei vechi de zeci de ani al saşilor protestanţi, reînviat de Paşti, cu ajutorul românilor ortodocşi

0

O tradiţie veche de zeci de ani, cursa de rostogolire a ouălor de Paşti, specifică saşilor, va fi reînviată după 23 de ani, în Sibiu, cu ajutorul copiilor şi tinerilor români creştin-ortodocşi.

Situaţia a fost determinată de faptul că nu mai există suficient de mulţi copii saşi protestanţi evanghelici, care să ducă mai departe obiceiul, a declarat, vineri preotul Ciprian Creangă, preot paroh creştin-ortodox.

„Este rostul nostru să reînviem tradiţiile. Este o tradiţie etnică multiculturală şi multiconfesională. Până la urmă, noi spunem că UE este unitate în diversitate. La noi, în Transilvania, unitate prin diversitate este de când ne ştim noi”, a spus preotul ortodox, Ciprian Creangă.

Acesta a explicat că patru copii români ortodocşi vor participa luni, alături de alţi copii şi tineri saşi protestanţi evanghelici, la „Rostogolirea ouălor”, un obicei strâns legat de Paştile etnicilor germani. Obiceiul va avea loc în cartierul săsesc din municipiul Sibiu, Turnişor, în apropierea Bisericii Evanghelice.

Conform tradiţiei săseşti, de Paşti, ouăle erau rostogolite de tinerii etnici germani, înainte să fie recrutaţi în armată. Aceştia strângeau ouăle de la familiile de saşi, le aşezau pe stradă, după care se întreceau care adună toate ouăle mai repede. Câştigătorul primea un premiu, dar cel mai important lucru, era considerat cel mai de ispravă din comunitate.

„Tinerii saşi care urmau să fie recrutaţi în armată, înainte de a-şi începe stagiul militar, se întreceau pe stradă, într-un concurs care presupunea să aşeze prima dată ouăle pe stradă, după care alergau ca să le strângă. Acest obicei era aici la noi în cartierul Turnişor din municipiul Sibiu şi în satele săseşti. Umblau din casă în casă aceste ouă, pe care le aşezau pe stradă. Alergau de la primul ou la ultimul, care ajungea primul, câştiga un premiu. Poate în anii 1990 s-a mai ţinut”, a relatat preotul Ciprian Creangă.

Consilierul local al Forumului Democrat al Germanilor din România, responsabil de programele culturale, Helmut Lerner, a confirmat faptul că „reînvierea tradiţiei săseşti a rostogolitului ouălor se va face cu ajutorul preotului creştin ortodox şi a enoriaşilor creştin ortodocşi şi evanghelici din cartierul Turnişor”.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.